Gemeente Zaanstad

Zaanstad verkoopt Kwaker, Vuister, Pelikaan en Bovenkruier

maandag 27 juni 2005

Vertrouwen in zelfstandige exploitatie door bewoners

De gemeente Zaanstad kiest voor een nieuwe vorm voor de buurtcentra de Kwaker in Westzaan, de Vuister in Koog aan de Zaan, de Pelikaan in Krommenie en de Bovenkruier in Zaandam. De buurtcentra gaan in de nieuwe opzet zelfstandig verder onder leiding van de gebruikers. Eind dit jaar verlaat de Stichting Welsaen, die de centra tot nog toe beheerde, deze accommodaties. Om de overgang naar de nieuwe situatie voor Welsaen en de gebruikers goed te laten verlopen stellen burgemeester en wethouders 1,4 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast biedt de gemeente Zaanstad de vier gebouwen te koop aan. Gegadigden voor de aankoop zijn de corporaties Parteon (de voormalige corporaties Woonmij en Saenwonen) en Rochdale, maar omwille van de zorgvuldigheid zullen meerdere corporaties worden uitgenodigd een bod te doen. De corporaties garanderen de ruimte voor buurthuisactiviteiten. Daarnaast krijgen zij ook de mogelijkheid om op de plaats van de huidige gebouwen nieuwbouw te plegen. Daarbij zijn combinaties met woningen mogelijk. Met de verkoop van de vier gebouwen ontstaat voor de gebruikers de mogelijkheid ze zelfstandig te exploiteren.

Aanleiding voor de nieuwe opzet en de verkoop is de visie van burgemeester en wethouders op welzijn in Zaanstad. Daarin past dat de middelen die B&W beschikbaar hebben voor welzijn, bij de meest kwetsbare groepen in de Zaanse samenleving terecht komen. Dure voorzieningen als accommodaties moeten in die visie een minder grote rol spelen. Dat betekent dat verschillende welzijnsactiviteiten elders ondergebracht worden en dat de Stichting Welsaen in een aantal gevallen de vertrouwde buurtcentra verlaat.

De belangstelling van Rochdale en Parteon voor de buurthuizen Kwaker, Vuister, Pelikaan en Bovenkruier is ingegeven door de maatschappelijke verantwoordelijkheid die beide corporaties voelen en hun sociale rol in de stad. Net als B&W en de Stichting Welsaen willen zij dat de centra een doorstart maken. Om die doorstart mogelijk te maken, besloten B&W en de gemeenteraad de verkoopopbrengsten deels te gebruiken om de exploitatie van de zelfstandige centra kostendekkend te maken.

Tot 31 december van dit jaar neemt de Stichting Welsaen de exploitatie van de centra onder haar hoede in opdracht van de gemeente Zaanstad. Daarmee wordt de doorstarters de tijd geboden zich voor te bereiden, vrijwilligers te trainen en de bedrijfsvoering in te richten. Er komt namelijk veel verantwoordelijkheid te liggen bij de stichtingen die zelfstandig buurtcentra gaan exploiteren. In maart gaf de gemeenteraad aan dat deze nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden zorgvuldig moet worden ondersteund. Voor deze ondersteuning van de gemeente Zaanstad en de Stichting Welsaen is 200.000 beschikbaar gesteld uit het rekeningresultaat van 2004.

In de afgelopen maanden is met bewoners van Westzaan, Krommenie, Westerkoog en het Kalf gesproken over de activiteiten die zij graag voor de wijk willen behouden en ontplooien. Voor elke wijk is een voorstel gemaakt waarin de wijk zelf de exploitatie van een buurtcentrum oppakt. Uitgangspunt hierbij is steeds geweest dat het buurtcentrum lokale clubs en verenigingen kan huisvesten. Daarnaast hebben wijkbewoners aangegeven nieuwe activiteiten te willen ontwikkelen voor uiteenlopende doelgroepen. Juist deze activiteiten zijn belangrijk om het bereik -en daarmee het draagvlak- van het buurtcentrum te vergroten. In Krommenie zal een bijzondere combinatie tot stand worden gebracht omdat het centrum voor de kunsten FluXus heeft aangegeven graag haar activiteiten onder te brengen in de Pelikaan. Gezien de gesprekken, die de afgelopen maanden met de gebruikers, FluXus en Welsaen zijn geweest, heeft het college van burgemeester en wethouiders vertrouwen in de doorstart van de centra.

De gemeenteraad besluit nog voor het zomerreces over de keuze van B&W voor de verkoop van de centra en de ondersteuning aan de vrijwilligers en hun verenigingen.