Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

27 juni 2005

Gemeente Utrecht verbetert uitvoering VROM-taken

De gemeente Utrecht gaat aan de hand van een nieuwe inventarisatie de brandveiligheid van risicovolle panden zoals kinderdagverblijven versneld oppakken door het actiever verlenen van vergunningen. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de VROM-Inspectie waaruit bleek dat Utrecht nog een grote achterstand heeft als het gaat om het controleren en het zonodig doorvoeren van verbeteringen in de (brand)veiligheid van dit soort risicovolle panden.

De noodzaak om de brandveiligheid te verbeteren is één van de belangrijke resultaten uit het onderzoek dat de VROM-Inspectie heeft uitgevoerd naar de uitvoering van VROM-taken in Utrecht. Het onderzoek heeft betrekking op het jaar 2003, maar ook relevante ontwikkelingen in 2004 zijn voor een deel meegenomen in het onderzoek. Bestuurlijk overleg over de bevindingen heeft geleid tot een gemeentelijk verbeterplan. De VROM-Inspectie heeft haar rapport en de opvattingen over de voorgenomen verbeteringen deze maand aan de gemeenteraad gezonden. De conclusie van de Inspectie is op hoofdlijnen dat de gemeente verbeteringen treft en wil treffen op de geconstateerde punten. Dat neemt niet weg dat er wel enkele punten van zorg resteren voor de Inspectie.

Het onderzoek van de Inspectie betreft de uitvoering van taken op het gehele VROM-terrein. Op een aantal taken zoals bouwvergunningen, externe veiligheid en nieuw opgestelde bestemmingsplannen komt de Inspectie tot een positieve beoordeling. Op het gebied van toezicht en handhaving voor bouwen en ruimtelijke ordening plaatst de Inspectie enkele kanttekeningen en voor milieu is de beoordeling overwegend negatief. Zowel in de uitvoering als beleidsmatig heeft de Inspectie verbeterpunten aangegeven. De nu lopende verbetertrajecten van de gemeente zijn gericht op het wegwerken van achterstanden en het meer programmatisch werken. Zo ligt er onder meer het voornemen om de capaciteit voor milieucontroles uit te breiden.

Begin 2006 zal de Inspectie toetsen of de gemeente de voornomen verbeteringen daadwerkelijk in de uitvoering heeft gerealiseerd.

In 2002 heeft de Inspectie een kritische beoordeling gegeven over het verlenen van vrijstellingen op grond van art. 17 van de Wet ruimtelijke ordening (tijdelijke vrijstellingen voor het toestaan van bepaald gebruik). In het huidige onderzoek is geconstateerd dat deze verlening nu goed is en de inhaalslag op het gebied van handhaving actief wordt opgepakt.

Download

Rapport van de VROM-Inspectie over de gemeente Utrecht: http://www.vrom.nl/docs/VI_Utrecht_2005.pdf (pdf, 336 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20924 )