CDA

27-06-05
Aasted Madsen: 'Eens een veteraan, altijd een veteraan'

Afgelopen maandag sprak de Kamer met Staatssecretaris van der Knaap van Defensie over het veteranenbeleid.
Tweede-Kamerlid Ine Aasted Madsen was positief over het beleid, maar gaf aan dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Aasted Matsen:De CDA-fractie vindt dat het veteranenbeleid continue geëvalueerd moet worden, en eventueel aangepast moet worden. Dit beleid kan wat ons betreft verder uitgebouwd worden met goede initiatieven die in het belang zijn van de veteraan.

Een van die initiatieven was het voorstel van de CDA-fractie om de definitie voor veteraan aan te passen. Op dit moment zijn militairen die na een uitzending nog in dienst zijn van defensie geen veteraan. Dat moet veranderen. Aasted Madsen: Voor defensie zijn veteranen militairen die uitgezonden zijn geweest in crisisbeheersingsoperaties, vanaf het moment dat zij de actieve dienst verlaten. In het advies veteranenzorg staat al de suggestie om alle militairen na hun uitzending aan te merken als veteraan. De CDA-fractie ondersteunt dit en stelt voor dit dus aan te passen. En als de definitie aangepast wordt, dan moeten we er ook voor zorgen dat veteranen die met hart en ziel zich ingezet hebben binnen de Nederlandse krijgsmacht, maar in een latere fase van hun leven een andere nationaliteit aannemen, toch veteraan kunnen blijven. Het is toch triest dat de mensen die bij de onafhankelijkheid van Suriname kozen voor het Surinaamse paspoort daarmee ook afstand hebben gedaan van de veteranenstatus. Eens een veteraan, altijd een veteraan.

Ook diende het CDA nog een motie in die de staatssecretaris verzocht te rapporteren over wat de gevolgen voor veteranen zullen zijn bij de stelselwijziging van WAO naar WIA. De staatssecretaris zegde toe zich hiervoor in te gaan zetten. Tot slot pleitte Ine Aasted Madsen ervoor om volgend jaar de Veteranendag te organiseren als een grootschalige landelijke happening waar alle veteranen welkom zijn.