Gemeente Hardenberg

Juni 2005 - Veel aandacht voor kunst in centrum van Hardenberg

Veel aandacht voor kunst in centrum van Hardenberg

Persbericht

De gemeente Hardenberg maakt op dit moment een aantal grootschalige bouwkundige ontwikkelingen door die de kwaliteit van Hardenberg als kern van Noordoost Overijssel nadrukkelijker moet positioneren. Tot 2007 zullen in het centrum van Hardenberg een flink aantal kunstprojecten op het gebied van beeldende kunst ten uitvoer worden gebracht. Het Kunstprogramma wordt voor een groot gedeelte gefinancierd met convenantgelden van de provincie Overijssel. De gemeente heeft daarvoor een bestedingsvoorstel bij de provincie ingediend.

Het Masterplan plus centrum Hardenberg biedt interessante aanleidingen om met beeldende kunst op in te spelen. Het gaat daarbij aan de ene kant om permanente kunst in de openbare ruimte en aan de andere kant om meer publieksgerichte tijdelijke projecten. De gemeente Hardenberg ziet beeldende kunst als een element dat een belangrijke rol kan spelen in de beleving van de omgeving. Dit kan op verschillende niveaus: die van de architectuur, de stedenbouw, maar ook op landschappelijk niveau, de cultuurhistorie en op het niveau van sociale beleving en het daarmee samenhangende gebruik van de ruimte.

Met betrekking tot permanente kunst zijn een aantal locaties aangewezen. Het gebied rondom het toekomstige LOC gebouw krijgt daarbij de functie van 'bronpunt', doordat een groot aantal mensen deze locatie gebruiken om in of uit het centrum te gaan.

Een tweede locatie binnen het centrum van Hardenberg dat een prominente rol krijgt toebedeeld is het leisure-zone gebied. Binnen dit gebied zullen zowel publieksgerichte activiteiten worden ontplooit als wel met permanente beeldende kunst.

Het gebied rondom de gedempte haven is een bijzondere locatie binnen het centrum van Hardenberg. De voormalige haven maakt deel uit van de oorspronkelijke loop van de Vecht, maar is nu in gebruik als parkeerhaven voor auto's. Om de mogelijkheid van een buitentheater te bieden aan het nabij gelegen theater de Voorveghter zal naar een flexibele indeling worden gestreefd. Daarnaast is het idee geopperd een klein drijvend podium als kunstwerk in het verbrede deel van de vecht te creëren.

Naast het gebied rondom de gedempte haven is ook de Vechtoever aangewezen als locatie om diverse beeldende kunstprojecten te realiseren. De plannen voor een nieuwe oeververbinding in het verlengde van de Leisurezone richting de woonwijk Marslanden zijn in een vergevorderd stadium. Behalve dat dit een nieuwe oeververbinding betekent, zal het een bijzondere route worden, die ingaat op de diversiteit aan landschappelijke gegevenheden die de route passeert. Het doel hier is te komen tot voorstellen die een nieuwe belevingslaag aan de totale zone weten te geven.

Op het gebied van tijdelijke kunstprojecten zijn er plannen tot het realiseren van een 'cultuurwinkel'. Hiervoor zullen mensen worden uitgenodigd die bijzondere dingen maken of bijzondere diensten verlenen. Zij mogen alleen of in een beperkte groep een maand lang hun waren of diensten te koop aanbieden. Het gaat daarbij overigens uitdrukkelijk niet om een galerie. Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan de verkoop van gebruikskeramiek, bijzonder textiel, advies van een interieurspecialist of kleurenspecialist.

De gemeente Hardenberg heet met de provincie Overijssel een convenant afgesloten ten behoeve van het gezamenlijk versterken van de streekfunctie van de kern Hardenberg om zo een aantrekkelijk ondernemers en leefklimaat te realiseren. De provincie wil de gemeente hierin financieel ondersteunen. Eén van de criteria daarbij is dat de projecten in de kern Hardenberg moeten plaatsvinden.