Waterschap Regge en Dinkel


24-06-2005 15:39

Vissterfte in Oldenzaalse vijver
24-06-2005

In de vijver op de kruising Harplaan / Operalaan in Oldenzaal is vrijdagochtend 24 juni vissterfte geconstateerd. Medewerkers van het waterschap Regge en Dinkel beluchten de desbetreffende vijver sinds vanochtend, om het zuurstofgehalte dat was gedaald te verhogen. Er zijn enkele tientallen dode vissen geruimd, maar het waterschap vreest dat dit aantal nog op zal lopen. De betreffende vijver bevat namelijk bijzonder veel vis, omdat er vis naartoe is overgezet uit in de buurt liggende vijvers, vanwege baggerwerkzaamheden aldaar. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn niet goed, omdat het warme weer lijkt aan te houden. Het waterschap blijft de komende dagen de vijver beluchten, tot het zuurstofgehalte weer op niveau is.

Waarschuwen

Liefst voorkomt het waterschap massale vissterfte. In het systeem zit dan ook een soort waarschuwingsmechanisme. Dat wil niet zeggen dat dit overal en altijd voldoende is. Daarom worden ook meldingen van buitenaf zeer gewaardeerd. Zowel binnen als buiten kantooruren kan men terecht op het algemene waterschapsnummer 0546-832525. De melding wordt dan doorgegeven aan de alarmdienst die vervolgens in actie komt, ook in het weekend. Wanneer u dan ook ergens in de beken van Twente happende vis ziet of zelfs al dode vis, dan is uw telefoontje welkom.

Optreden

Na een melding, gaat de calamiteitendienst ter plekke de situatie controleren. Het zuurstofgehalte wordt gemeten en er wordt onderzocht welke maatregelen men kan nemen. Zo tracht men soms zuurstofrijk water uit een andere beek naar de plek van het onheil te leiden of men belucht het water met speciaal daarvoor beschikbare apparatuur, zoals nu wordt gedaan in Oldenzaal. Soms rest er niets anders dan de dode vis op te ruimen. Ook dan is snelheid noodzakelijk om overlast te voorkomen. Het waterschap tracht in het natraject de oorzaak te achterhalen. Is er bijvoorbeeld sprake van een veroorzaker die illegaal kwalijke stoffen in een beek heeft geloosd, dan wordt getracht deze op te sporen en te vervolgen.

Wat er aan acties wordt ondernomen, krijgt u als melder altijd te horen van het waterschap. Onderdeel van de procedure is het terugmelden aan de melder. Heeft u dus de moeite genomen het waterschap te waarschuwen, dan hoort u van het waterschap wat er met uw melding is gedaan en wat de afloop is.