Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Bondsraad gematigd positief over advies commissie Nouwen

Den Haag, 27 juni 2005

De bondsraad van de ANWB heeft zich in zijn vergadering van zaterdag 25 juni 2005 in meerderheid tevreden getoond met het advies van de commissie Nouwen, zoals beschreven in het eindrapport van het nationaal platform 'Anders Betalen voor Mobiliteit'. Het 'parlement' van de grootste vereniging van Nederland waarschuwt voor het broze draagvlak onder het akkoord en dringt er bij de hoofddirectie op aan, in het verdere proces uiterst zorgvuldig om te gaan met de belangen van de leden.

De bondsraad is tevreden met de wijze waarop de ANWB binnen het platform invloed heeft uitgeoefend. Het gedachtegoed van de ANWB is volgens de raad goed terug te vinden in het advies. Daarbij gaat het vooral om het als eerlijk ervaren principe van 'betalen naar autogebruik' (in plaats van betalen voor autobezit) . Dit principe is eerder vastgelegd in de ANWB-mobiliteits­visie en wordt ondersteund door de uitkomsten van de grootste ledenraadpleging uit de geschiedenis van de ANWB.

De bondsraad merkt op dat het draagvlak voor het advies onder ANWB-leden broos is. Ook signaleert de raad dat het vertrouwen van veel leden in de politiek op het gebied van de mobiliteit erg laag is en dat veel mensen vrezen dat ze door de voorgestelde veranderingen uiteindelijk meer voor hun auto moeten gaan betalen.

Veel ANWB-leden zullen nog overtuigd moeten worden van de waarde van het advies. Vervolgens is het aan de politiek om het vertrouwen te recht­vaardigen. Het bestaande draagvlak verdwijnt zeker als de politiek bij de verdere uitwerking bepaalde punten uit het advies oppikt en andere negeert. Het advies van de commissie Nouwen ligt inmiddels bij het kabinet.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)