Gemeente Katwijk

Gemeente Katwijk herhaalt luisproef met knoflook

Katwijk, 21 juni 2005
Gemeente Katwijk doet dit jaar opnieuw een proef met knoflook om luizen te bestrijden. Vorig jaar is voor het eerst dit middel gebruikt.

Het proefgebied is in Katwijk aan den Rijn, namelijk op de lindebomen aan de Turfmarkt en langs de Rijnstraat. Dit jaar is bij de proef ook een landelijk onderzoekscentrum betrokken, dat zich speciaal richt op het onderzoek van het effect van knoflook op schildluis. In de lindebomen zit relatief veel schildluis, die zich weinig aantrekt van bijvoorbeeld regen. Vorige zomer was het percentage bladluis redelijk laag, maar duidelijk werd niet of dit nu kwam door de behandeling met knoflook of de (grote) hoeveelheden neerslag.

Om het effect goed te kunnen meten, maken de onderzoekers gebruik van speciale kaartjes onder de bomen. Na één uur worden ze weer verwijderd en de druppeltjes honingdauw op het kaartje geteld. De behandeling is 3 keer en om de 4 weken. Tussendoor wordt de overlast bekeken. De behandeling gaat op twee verschillende manieren: door middel van een drain bij de wortels of met behulp van bodeminjecties. Ook wordt een deel van de bomen niet behandeld om zo het effect goed te kunnen beoordelen.

De luis geeft vooral in de drie zomermaanden overlast in de vorm van honingdauw. De mate van overlast is verder ook nog afhankelijk van het weer. Is het veel warm en droog, dan zal er meer overlast zijn. Veel schoonmaken is de enige echte remedie. Chemische middelen mogen sinds juni vorig jaar niet meer worden gebruikt van de landelijke overheid. De twee alternatieven die de Gemeente Katwijk dit jaar toepast zijn: Het gebruik van knoflookextract (proef) en het ophangen van zakjes met larven van lieveheersbeestjes in de bomen.