Socialistische Partij

Kamer wil onderzoek effecten oorlog op jonge militairen

27-06-2005 * Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dinsdag een motie van de SP waarin de regering wordt opgedragen uit te zoeken wat de invloed is van oorlogsomstandigheden op jonge militairen. Gebleken is dat 20 procent van alle uitgezonden militairen klachten heeft bij terugkeer van de missie. Naar schatting 5 procent krijgt te maken met het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). De SP hoopt onder meer te leren of het verstandiger is om de minimum uitzendleeftijd te verhogen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Er is nog veel onbekend over aandoeningen die militairen ontwikkelen tijdens en na uitzending naar oorlogsgebieden. Ook weten we weinig over de geestelijke en lichamelijke gevolgen van uitzending op zeer jeugdige leeftijd. De regering legt de grens op 18 jaar. Onbekend is op welke wijze jonge militairen indringende ervaringen verwerken. Dit onderzoek moet bijdragen aan een beter uitzendings- en veteranenbeleid. Het is goed om te weten of het al dan niet verstandiger is om de minimum uitzendleeftijd te verhogen."

Van Velzen: "PTSS kan zich pas na tien jaar uiten, maar ook al tijdens de missie of vlak na terugkomst. De effectieven op jonge mensen die in verre, vreemde streken met oorlogsellende worden geconfronteerd, moeten nauwkeurig worden onderzocht."

In 2004 werden 7000 militairen op missie gestuurd. Ongeveer 1400 militairen hebben volgens de statistieken problemen en zo'n 350 militairen zullen in de loop van de tijd het PTS-syndroom ontwikkelen.