Provincie Zeeland



Provincie steunt uitstel proef met chipkaart

Sinds 13 december 2004 wordt er op de Fastferry Vlissingen-Breskens een proef met de chipkaart gehouden. In verband met de verwachte zomerdrukte heeft vervoerder BBA/Connex Groep besloten om in de periode 4 juli tot uiterlijk 19 september de proef tijdelijk te onderbreken. De Provincie Zeeland steunt deze beslissing. Hieruit blijkt dat de vervoerder het belang van de reizigers prefereert boven de belangen van de proef met de chipkaart. Deze tijdelijke stopzetting van het project is niet van invloed op de landelijke planning van de introductie van de chipkaart (2007).

De proef bij de Fastferry is één van de proeven die in Nederland wordt uitgevoerd. De provincie Zeeland steunt deze proef graag, maar heeft als randvoorwaarde gesteld dat de klant geen hinder van de proef mag ondervinden.

De proef met de ov-chipkaart wordt uitgevoerd om ervaring op te doen met het gebruik van het systeem. Met gemiddelde passagiersstromen is de proef goed uit te voeren, maar in de maanden juli en augustus maken circa 200.000 mensen gebruik van de Fastferry. Door het tijdelijk onderbreken van de proef wil de vervoerder voorkomen dat de reizigers in de zomermaanden hinder ondervinden van het systeem als er veel passagiers door de toegangspoortjes moeten.

Het openbaar vervoer is een massaproduct, waarbij laboratoriumtesten niet geschikt zijn. Het testen van de OV-chipkaart in de praktijk is bij dit project onontbeerlijk. Daarom wordt, sinds de ingebruikname van de terminals, de chipkaart uitgeprobeerd bij de Fastferry.

27 juni 2005, M. Walrave, telefoon 0118-631225, nummer 82.