Productschap Margarine


27.06.2005

Hoofdverantwoordelijkheid vleeskeuringen naar LNV

Mede gebaseerd op het rapport van de werkgroep 'Vleesregelgeving' hebben de ministers van LNV en VWS overeenstemming bereikt over een nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling rond vleeskeuringen. Dit meldt minister Veerman in een brief aan de Tweede Kamer.

De primaire verantwoordelijkheid voor de vleeskeuring, nu nog gedeeld door LNV en VWS, komt straks bij LNV te berusten. LNV wordt hierdoor verantwoordelijk voor de slacht en alle vleeskeuringen. In verband daarmee heeft VWS het voornemen de Vleeskeuringswet in te trekken. VWS blijft verantwoordelijk voor de bereiding en verhandeling van vleesgerelateerde producten als gehakt vlees, vleesbereidingen en vleesproducten na de slacht en vleeskeuring.

Van belang hierbij was dat met de inwerkingtreding van de nieuwe Europese hygiƫneverordeningen inzake levensmiddelen per 1 januari 2006 onder meer wordt voorzien in een integraal geheel aan vleeskeuringsregelgeving.