Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta en de Gemeente Utrecht presenteren:

BROWN FIELDS

Symposium over hergebruik van industrieel erfgoed in Utrecht en Brno

Maandag 27 juni om 9.00 uur

In het kader van de Stedenband Utrecht-Brno wordt de komende jaren specifiek aandacht gevraagd voor de herontwikkeling van industrieterreinen, de z.g. Brown Fields. Fabrieken met vaak milieubelastende productie verdwijnen uit de binnenstedelijke gebieden. Bij de herontwikkeling is de opgave om de specifieke, cultuurhistorische en monumentale kwaliteiten in de nieuwe plannen in te passen. Ook moet gezocht worden naar nieuwe functies, die de herontwikkeling (en bodemsanering) financieel mogelijk maken en passen binnen de beleidskaders. De problematiek van de Brown Fields in onze Tsjechische zusterstad Brno met 400.000 inwoners is zeer groot. Het grondgebied van de stad bestaat momenteel uit meer dan 10% industriegebied, waarvan de functie de komende decennia zal veranderen. Vanuit Brno is het verzoek gekomen om samen met de gemeente Utrecht en terzake deskundige bedrijven een aanpak te ontwikkelen voor deze problematiek. Een eerste aanzet daartoe wordt gegeven in een symposium op maandag 27 juni

Het symposium omvat presentaties vanuit Tsjechië en Nederland met als voertaal Engels.

programma

9.00 - 9.30 register, coffee and tea served on arrival 9.30 - 9.35 opening by alderman M-L van Kleef, Physical Planning and Housing 9.35 - 9.45 introduction by chairman Anco Schut, head Department of Urban Planning and Heritage 9.45 - 10.15 lecture dr. Peter Nijhof (RDMZ) 'examples of re-use of industrial heritage in The Netherlands'
10.15 - 10.45 lecture prof. Zemankova from the Faculty of Architecture Brno about Brno and Czech examples of industrial heritage, illustrating the vast scale of Brown Fields. 10.45 - 11.15 coffee/ tea break

11.15- 11.45 lecture mrs Eva Stankova about the redevelopment of the site of machine factory Vankovka in Brno 11.45 - 12.10 lecture Peter van der Gugten (General Director Proper Stok), 'investing in redevelopment of Brown Fields (Vondelparc, Utrecht)'
12.10 - 12.20 questions and panel discussion
12.20 - 12.30 speech by mayor of Brno
12.30 - 12.35 closing seminar an official opening exhibition by chairman Anco Schut

Na de discussie kunnen de deelnemers de tentoonstelling 'Brown Fields in Brno and Utrecht' bezoeken.

Locatie: Raadzaal van het Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 1 Reserveren Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar reserveren is wegens beperkte plaatsen verplicht. U kunt zich op geven via Architectuurcentrum Aorta via: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

Tentoonstelling 13 t/m 30 juli

Het industriële tijdperk liet onuitwisbare sporen na. In het kader van de stedenband Utrecht-Brno is er een tentoonstelling ingericht over de omgang met industrieel erfgoed in Utrecht en Brno.

Utrecht kende diverse grote fabrieken en vele kleine werkplaatsen. De industrie concentreerde zich aan de rand van de negentiende-eeuwse stad en langs het water. De grote fabriekscomplexen van Werkspoor, Demka, Stork-Jaffa, Cereol en de gasfabriek stampten en rookten. De fabrieken waren werelden op zich, omsloten door een muur, die niet alleen werk, maar ook huisvesting en ontspanning regelden. De industriële tijd introduceerde typerende, eigen objecten. Het straatbeeld werd opgeluisterd met sluizen, gemalen, bruggen, stations, pakhuizen, schoorstenen, garages, arbeiderswoningen en trafohuisjes. Stoommachines, trechters en kiepwagentjes wijzigden het beeld van de werkplek.

Dit typerende beeld is in Utrecht inmiddels grotendeels verloren gegaan. De meeste industriecomplexen zijn in de jaren zeventig verdwenen, uitgekocht of verplaatst. Lange tijd was het gebruikelijk om het industriële erfgoed te slopen en te vervangen voor woningbouw of kantoren. In de loop van de tijd werd deze norm verlegd. Hooghiemstra is hier het eerste voorbeeld van. Dit fraaie, historische fabriekspand bleef bewaard en kreeg een nieuwe functie als bedrijfsverzamelgebouw. Het bleek een kentering in de omgang met industrieel erfgoed. Sinds het Jaar van het Industrieel Erfgoed in 1994, is de belangstelling voor het behoud van de oorspronkelijke bebouwing nog meer gegroeid, bij zowel de bevolking als de ontwikkelaars en gemeente. Toch dreigt er nog geschiedenis verloren te gaan. Met grote regelmaat wordt bericht over de sloop van een markant station, een gietijzeren draaibrug of een bijzonder fabrieksgebouw, zoals recentelijk de elektriciteitscentrale UNA. Niet alle complexen lenen zich even goed voor een nieuwe functie en logistieke objecten kunnen genadeloos ten prooi vallen aan technische vooruitgang.

In de tentoonstelling is steeds een paneel gewijd aan de geschiedenis van één typerende fabriek of zone. De tentoonstelling belicht de historie van de bestaande gebouwen en gaat in op de ontwikkeling van de locatie. Hierbij is geprobeerd om uiteenlopende voorbeelden te geven van herbestemming, ontwikkelingsprocessen en initiatiefnemers. De expositie is op 27, 28 en 29 juni toegankelijk in het openbare deel van het stadhuis en daarna van 13 t/m 30 juli te zien in architectuurcentrum Aorta.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -