Ingezonden persbericht


Persbericht - embargo tot maandagavond 27-06-2005 20.30uur

PvdA Haarlem komt met actieplan voor lokale lasten

Bij de behandeling van de Kadernota heeft de PvdA vooral aandacht gevraagd voor de lokale lasten in Haarlem. Bij de partij komen steeds meer signalen binnen dat Haarlemmers en Spaarndammers met een kleine portemonnee in de problemen komen. Steeds meer beroep wordt gedaan op liefdadige instellingen, op de gemeentelijke bijstand én de bijzondere bijstand. Ook worden steeds vaker mensen met huurachterstand hun huis uitgezet of worden ze afgesloten van water en elektra. Dit wordt grotendeels door Rijksbeleid veroorzaakt (bezuinigingen; korten uitkeringen; afschaffen zalmsnip). Landelijk blijft de PvdA protesteren tegen het beleid van het kabinet Balkenende II.

Ondanks dat het Rijk de grootste veroorzaker van de problemen is vindt de PvdA dat ook de gemeente zijn best moet doen om de lasten voor de inwoners te beperken. In de Haarlemse gemeenteraad vindt de PvdA, overigens gesteund door andere partijen, dat er een actieplan voor de lokale lasten moet komen. De PvdA doet vier voorstellen:


1. Waterschapslasten omlaag
Het stadsbestuur moet op korte termijn met het Hoogheemraadschap Rijnland gaan praten over de onacceptabele tariefstijging dit jaar van ruim 43% (eenpersoonshoudens) / 21% (meerpersoonshuishoudens) van de waterschapslasten.


2. Kostendekkende tarieven onderzoeken
De PvdA vraagt het stadsbestuur de kostendekkende tarieven (riool/afvalstoffen/bouwleges/-paspoorten e.d.) in het komende half jaar te onderzoeken en te kijken of de tarieven niet te hoog (of te laag) zijn vastgesteld. Het is al enige jaren geleden dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden. Zodra de tarieven zijn gecontroleerd, kan gekeken waarom waarom Haarlem op bepaalde terreinen duurder is dan vergelijkbare gemeenten.


3. Heldere achtergrond belastingen
De PvdA wil dat de hondenbelasting voortaan wordt ingezet voor de reiniging en dat de toeristenbelasting voor de promotie van de stad. Zo wordt duidelijker voor de Haarlemmer waarvoor hij belasting betaalt.


4. Lokale inkomstenbelasting in plaats van de OZB? Dan betalen de hoogste inkomens ook het meest! Als volgend jaar de OZB wordt afgeschaft, dan wil een Rijkscommissie, onder leiding van VVD-er Bas Eenhoorn, dat gemeenten lokale opcenten op de inkomstenbelasting mag gaan heffen. Wij kondigen nu al aan dat de PvdA in Haarlem dan zal voorstellen om maximaal alle wettelijke mogelijkheden te gebruiken om de hoogste inkomens ook het meest te laten betalen: "de sterkste schouders de zwaarste lasten".

Het niveau van de lokale lasten in Haarlem is relatief laag: van de 35 grootste gemeenten in het land staat Haarlem op een bescheiden 27ste plaats. In de periode 1998-2003 is de lokale belasting in Haarlem, gecorrigeerd voor stijgend gezinsinkomen, met minder dan 1% per jaar gestegen (cijfers: COELO, centrum onderzoek economie lagere overheden).

Overige punten Pvda inbreng debat Kadernota


· De PvdA steunt het plan van het CDA om tot extra bezuinigingen op de omvang van het apparaat te komen, gelet op de financiële situatie van de gemeente Haarlem.


· De PvdA vraagt het College versneld geld vrij te maken voor het opknappen van het Reinaldapark.


· De PvdA wil dat de omslag naar meer geld voor onderhoud (in plaats van nieuwe ontwikkelingsprojecten) sneller zichtbaar wordt.

Meer info:

Stan Kaatee, fractievoorzitter, stan.kaatee@xs4all.nl, 06-24500837

Jan Nieuwenburg, vice-fractievoorzitter, nieuwenburg@email.com, 06-55894727

Oktay Özcan, woordvoerder financiën, ozoh@planet.nl, 06-42178575