Gemeente Twenterand


Nieuwe Haagse richtlijnen leiden tot negatief eindsaldo 2004

Positief resultaat van EUR1,2 miljoen wordt hierdoor negatief met EUR1,1 miljoen

Wethouder Koops van 't Jagt sluit het huishoudboekje van de gemeente Twenterand over 2004 met een positief saldo van EUR 1,2 miljoen af. Echter, nieuwe regelgeving uit Den Haag voor alle Nederlandse gemeenten schrijft voorzieningen voor die dit resultaat negatief beïnvloeden. Ook wijzigingen op het afschrijvingssysteem beïnvloeden het positieve resultaat. Het voordelig resultaat wordt daardoor uiteindelijk een nadelig resultaat ter grootte van ca. EUR1.1 miljoen. Dit gaat ten koste van de algemene reserves van de gemeente.

Het positieve resultaat is veroorzaakt door onder andere de opbrengsten van meer bouwvergunningen, winst op grondverkopen binnen de bestemmingsplannen, lagere kosten door minder inhuur van derden bij het groenonderhoud en een minder hoge korting op de uitkering van het rijk aan de gemeente.
De nieuwe regelgeving uit Den Haag, die nu op de jaarrekening 2004 van toepassing is, schrijft bijvoorbeeld voor dat dividenden, die de gemeente ontvangt uit aandelen, verantwoord moeten worden in het jaar van ontvangst. In vorige jaren werden deze dividenden verantwoord in het jaar waarop deze betrekking hadden. Daarom laat 2004 op deze post een behoorlijk tekort zien. Ook schrijft de nieuwe regelgeving voor dat de gemeente een voorziening moet treffen om pensioenverplichtingen van voormalige wethouders op te kunnen vangen. Voorheen was dat niet zo. Ook dit beïnvloedt het resultaat negatief met een aanzienlijk bedrag. Dit zijn enkele voorbeelden uit de nieuwe landelijke richtlijnen die nadelig werken voor de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beleidsdoelstellingen uit de programmabegroting 2004 in grote lijnen gerealiseerd. Zij maakt hierbij wel de opmerking dat het om doelstellingen gaat die een tijdsbestek van enkele jaren in beslag neemt. Immers, een Kulturhus te Westerhaar of het aanleggen van de rondweg te Den Ham is niet in één jaar te realiseren. Maar ook doelstellingen op het geleid van verkeersveiligheid of openbare veiligheid zijn niet in één jaar te verwezenlijken.

Inmiddels wordt door het college gewerkt om de begroting 2006 te maken. Deze zal begin november 2005 door de raad worden behandeld. Het jaarverslag 2004 en de programma jaarrrekening 2004 (zoals de jaarrekening officieel heet) worden op 23 juni 2005 behandeld in de commissie Begroting en rekening en wordt op 7 juli a.s. officieel vastgesteld door de gemeenteraad.

Voor belangstellenden is het jaarverslag en de programmajaarrekening 2004 op de website van de gemeente Twenterand te vinden onder "Actueel" - "Jaarstukken".