Gemeente Eindhoven

Persbericht: Breda, 22 juni 2005

Brabantse Spelen voor vormgevers

Vormgevingsmanifestatie NBKS en BrabantStad op 28 juni van start

Programma : Officiële start en bekendmaking winnaars per stad Plaats : Huize Assisië, Hooghoutseweg 3 Biezenmortel Datum : Dinsdag 28 juni 2005
Tijd : 13.00-14.00 uur

In Biezenmortel, het geografische hart van BrabantStad, is op 28 juni vanaf 13.00 uur de officiële start van de vormgevingsmanifestatie De Brabantse Spelen. De manifestatie wordt georganiseerd door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) in opdracht van de steden Breda, Eindhoven, Helmond, s-Hertogenbosch, Tilburg en de Provincie Noord-Brabant, die samen het stedennetwerk BrabantStad vormen. Gedurende twee maanden werkten 21 vormgevers op uitnodiging van één van de vijf steden aan een schetsontwerp rond het thema sport. Op 28 juni zijn de winnaars bekend.

Commissaris van de koningin H. Maij-Weggen, de gedeputeerden W. Luijendijk en O. Hoes en de burgemeesters van de vijf betrokken steden wonen op het terrein van Huize Assisië de presentatie van de ontwerpen bij, tijdens een creatieve lunch in de buitenlucht. Daarvoor staan vijf zeecontainers in de vorm van een ster opgesteld, met in het verlengde daarvan een Brabantse tafel.
De opstelling symboliseert de samenwerking van de steden en de Provincie. De vijf steden zijn vertegenwoordigd door Teams de Mission die worden voorgezeten door de burgemeester van de stad en verder bestaan uit de wethouders van cultuur en economische zaken en vertegenwoordigers uit de sectoren onderwijs, vormgeving, bedrijfsleven en sport. Elk Team de Mission kiest per stad een winnaar die zijn of haar ontwerp uit mag voeren in een van de vijf zeecontainers die als rondreizende tentoonstelling de vijf steden aandoen. De burgemeesters maken de winnaars bekend.

Voor de ontwerpwedstrijd kregen de deelnemende vormgevers de opdracht een op de eigen stad toegesneden ontwerp te maken rond het thema sport. Aan de wedstrijd zijn een website, publiciteit en geldprijzen verbonden. Op 15 oktober, het begin van de Eindhovense Dutch Design Week, beginnen de ontwerpen die in de prijzen vallen hun rondreis langs de steden. Tijdens deze rondreis vinden ook de presentatie van een publicatie over vormgeving in Brabant en een symposium over de relatie tussen vormgevers en het bedrijfsleven plaats.