Gemeente Goes

Persbericht

Bruisende feestweek voor jarige stad Goes
Met als hoogtepunt uniek historisch openluchtspektakel

Van dinsdag 28 juni tot en met zondag 3 juli viert de stad Goes zijn 600-jarig jubileum met een bruisende feestweek. In de eerste week van juli in 1405 kreeg Goes stadsrechten. Een mijlpaal waar in de feestweek uitgebreid bij stilgestaan wordt met vele gratis toegankelijke activiteiten en met als hoogtepunt het historisch openluchtspektakel 'Rogier en de 7 plagen'.

Het toneel-, zang-, muziek- en dansspektakel 'Rogier en de 7 plagen' neemt de toeschouwers mee op een reis door de Goese geschiedenis vanaf 1405. De hoofdpersonages staan onder meer oog in oog met de brand in de Grote Kerk (1618), hoppen door naar de latere godsdienstrellen en de watersnoodramp van 1953 om uiteindelijk in 2005 te belanden. Meer dan tien Goese gezelschappen voeren het stuk twee keer per dag op om 14.30 en 20.30 uur op donderdag 30 juni, vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli; en op zondag 3 juli om 20.30 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er na afloop van de avondvoorstelling live-muziek van de Grandpa Nick Sessieband. Het spektakel wordt uitgevoerd op de Grote Markt en de toegang is vrij. Dit betekent dat het spektakel niet alleen gratis te bezoeken is, maar dat toeschouwers 'kunnen aanschuiven' wanneer ze daar zin in hebben.

Voor de voorstelling op donderdagmiddag nodigt de gemeente Goes alle 60-plussers van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Deze middag is de tribune gereserveerd voor ouderen. Verder staan er banken op de markt.

Academische Zitting
De feestweek opent met een Academische Zitting op dinsdag 28 juni in de Grote Kerk met lezingen en muziek. Om 14.00 uur start het programma met een welkomstwoord door burgemeester Van der Zaag. De drie lezingen die tijdens de Academische Zitting worden gegeven, schetsen de ontwikkeling van de stad Goes vanaf het ontstaan tot aan Goes in de 19e eeuw. Prof. dr. C. Dekker bijt het spits af met de eerste lezing, over de overgang van dorp naar stad. Prof. dr. S. Groeneveld geeft een lezing over Goes in de 17e eeuw en dr. A.L. Kort vertelt meer over Goes in de 19e eeuw. De lezingen worden afgewisseld met muzikale intermezzo's door Kees van Eersel (orgel), het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool en het Arenda-trio (kamermuziek). Na de Academische Zitting volgt omstreeks 17.00 uur de opening van de fototentoonstelling van Willem Mieras, eveneens in de Grote Kerk.

30 jaar persfotografie
Speciaal voor Goes 600 is er van 28 juni tot en met 10 september in de Grote Kerk een bijzondere tentoonstelling op grote vinyldoeken. De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen: een fototentoonstelling van 30 jaar persfotografie in Goes met fotos van Willem Mieras en een tentoonstelling van reproducties van oude ansichtkaarten. Het materiaal hiervoor is beschikbaar gesteld door Hans Lindenbergh.

Ook zijn er twee wisseltentoonstellingen: één met bewerkte foto's van gebouwen en één met foto's passend in het thema religieus erfgoed. De tentoonstelling wordt in de feestweek op dinsdag 28 juni om 17.00 uur geopend en loopt de hele zomer door tot 10 september (Open Monumentendag).

Afwisselend concert van Seniorenorkest en Tiener- en kinderkoor Een middag vol zang en muziek, voor jong en oud, met muziek van toen en nu. Tijdens de feestweek presenteert het Seniorenorkest Zeeland zijn inloopjubileumconcert. Het concert, waar ook Tiener- en kinderkoor De Bevelanden en Seniorenorkest Hoekse Waard aan meewerken, is op woensdag 29 juni om 14.00 uur te beluisteren in de Grote Kerk.

Smaek van Goes met muziek op het water
Op een ponton in de Stadshaven is een restaurant ingericht waar liefhebbers op donderdag 30 en vrijdag 1 juli van 12.00 tot 22.00 uur kunnen genieten van de kookkunsten van vijf Goese chef-koks. De koks koken in een 'open' keuken gerechten met Zeeuwse producten. Tussendoor verzorgen bands live-muziek.

Op donderdag 30 juni is er van 12.00 tot 20.00 uur ook een streekproductenmarkt op de kade en op zaterdag 2 juli een antiek- en curiosamarkt met om 12.00 uur een optreden van Euphonia en om 19.00 uur van Excelsior.

Zomerevenement met historische boten
Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli zijn 45 schepen van de Ronde- en Platbodemvrienden Zuid-West-Nederland en Vlaanderen te zien in de Stadshaven van Goes. De vele verschillende typen schepen brengen getooid met hun (sein)vlaggen een vrolijk accent in de haven. Op zondag houden de schepen bij het Goese Sas op de Oosterschelde de Katerrace. De wedstrijd begint rond het middaguur. De wedstrijdbaan is (afhankelijk van weer en wind) naar Wemeldinge en terug.

Rondleidingen in het verdwenen Slot Ostende
De indeling van het oude Slot Ostende is nog te herkennen in het Griekse restaurant Rhodos aan de Singelstraat. Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli is er elke dag van 13.00 tot 14.00 uur een rondleiding onder leiding van stadsarchivaris Frank de Klerk. Opgeven is mogelijk door een e-mail te sturen aan w.van.meegen@goes.nl.

Demonstratie vlaggen weven
De Weefkring Goes viert samen met de stad Goes in de feestweek haar 30-jarig jubileum door het historisch meekrapverven te doen herleven. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli zijn er van 10.00 tot 16.00 uur demonstraties op het Stoofplein van het weven van vlaggen die met meekrapverf zijn gekleurd. Tijdens een stadswandeling wordt uitleg gegeven over de meekrapproductie en verwerking. De Stoofstraat en het Stoofplein zijn versierd met kleurige vlaggen, natuurlijk gemaakt door de Weefkring.

Ontbijt op de Grote Markt
Op zaterdag 2 juli is de Grote Markt één groot terras. Zon achthonderd Goesenaren ontbijten dan in de openlucht. Aan gezellige zestien-persoonstafels wordt een smakelijk jubileumontbijt geserveerd, dat mogelijk wordt gemaakt door Jumbo Supermarkten en Van der Valk Hotel Goes. De aanmeldingstermijn hiervoor is inmiddels verstreken.

Fietstocht langs Bevelandse Tuinen
Op zaterdag 2 en zondag 3 juli krijgt de jaarlijkse fietstocht langs Bevelandse Tuinen een Goes 600-tintje. De Bevelandse Tuinenroute loopt door en rond Goes. De Stadstuin in Goes en de Intieme Tuin, de tuin van Ireen Schmid, de Terptuin, t Kloetings Tuincafé en de Dorpstuin in Kloetinge kunnen tijdens de fietstocht van 10.00 tot 17.00 uur aangedaan worden. De entreeprijs per tuin varieert van 1,25 tot 3,50 per persoon.

Openluchtconcert Zeeuws Orkest
Op zondag 3 juli is er vanaf 14.30 uur een openluchtconcert van het Zeeuws Orkest op de Grote Markt. Uitgevoerd worden het eerste celloconcert van Camille Saens Sans en delen uit de symfonie 'Fantastique' van Hector Berlioz. Als afsluiter van het concert brengt Roel Felius het Goes600-feestlied onder begeleiding van het orkest ten gehore.

Parkeren tijdens feestweek
In de feestweek kunnen bezoekers van dinsdag tot en met zaterdag gratis parkeren bij het vernieuwde parkeerterrein van de Zeelandhallen en gratis met de transferiumbus naar de binnenstad. Normaal start dat per 1 juli, maar voor de feestweek is dat vervroegd. Het transferium is bereikbaar via de afslag Goes-Zuid. De bus rijdt van 09.00 tot 18.20 uur elke twintig minuten richting de stad. Naast de donderdagavond rijdt de bus ook op vrijdag- en zaterdagavond rijdt de bus ook. De bussen rijden langer door dan gebruikelijk, namelijk tot 23.30 uur.

Gratis parkeren is verder mogelijk op het parkeerterrein bij het Stationspark aan de zuidzijde van het station (bereikbaar via de Fruitlaan, afslag Stationspark) en op het parkeerterrein bij sportpark Het Schenge (bereikbaar via de Westhavendijk). Betaalde parkeermogelijkheden bieden de parkeergarage De Stadspoort aan de M.A. de Ruijterlaan en de parkeerterreinen nabij het centrum, zoals het Hollandiaplein, de Koepoort, het Kolveniershof, het Bleekveld, het Molenplein en de Oostwal.

Meer informatie over de feestweek en de zomeractiviteiten is te vinden op
www.goes600.nl