Gemeente Groningen

149.095

maandag 27 juni:
Stadsfauteuils en banken sieren Groninger binnenstad op

Op maandag 27 juni onthult burgemeester Wallage om 16.30 uur nieuwe bankjes naast de Martinitoren. In het kader van het nieuwe project `Stadscomfort' krijgt de binnenstad van Groningen meer groen, meer zitgelegeheid en meer speelobjecten. Stadscomfort is de reactie van de gemeente op wensen en klachten over de binnenstad van inwoners die zijn te vinden in het rapport `Thermometer Binnenstad Groningen'. Met het project Stadscomfort wil de gemeente deze wensen omzetten in concrete daden.

Naast de banken die burgemeester Wallage maandag a.s. plaatst bij de Martinitoren worden ook zes fauteuils in het gazon geplaatst bij de Ebbingebrug en twee banken aan de Noordzijde van de Grote Markt. Ook is de Blauwe Bank van Manuel de SolĂ -Morales aan de Oosterhaven opgeknapt en weer in gebruik genomen. Aan de Vismarkt komt binnenkort een speelobject, een voetcarillon.

Resultaten `Thermometer Binnenstad Groningen'
Sinds 1998 is de waardering voor de binnenstad toegenomen zowel qua sfeer- als veiligheidsbeleving. Dit wordt gemeten aan de hand van criteria: gedrag in de openbare ruimte, het schoonhouden van de openbare ruimte, straataanzicht, toezicht, verkeer, marktbeheer en parkeren. De afgelopen jaren is het fietsen op het trottoir afgenomen. Hard rijdende taxi's, auto's en brommers komen minder vaak voor. Jongeren scholen minder samen evenals drugsverslaafden en het bedelen op straat is afgenomen. Er ligt minder rommel op straat en er is minder graffiti. Ook zijn de ondervraagden tevreden over de geplaatste afvalcontainers.

Een bron van irritatie zijn de hinderlijk gestalde fietsen. Horecaondernemers zijn minder tevreden over de afvalcontainers in de binnenstad. Dit jaar is voor het eerst ook sfeer en veiligheid gemeten. Avondbezoekers en bewoners hebben de meeste waardering voor de sfeer. Winkeliers en horecaondernemers scoren hier laag. Ook blijkt uit dit deel van de thermometer dat er te weinig groenvoorzieningen en openbare zitplaatsen zijn. Avondbezoekers voelen zich veilig in de binnenstad. Winkeliers en dagbezoekers hebben een lagere score op dit onderdeel. Dagbezoekers geven aan dat zij politie meer zichtbaar op straat willen zien.

Veel aandacht voor de binnenstad
De Thermometer Binnenstad geeft inzicht in de vraag hoe gebruikers de binnenstad beleven. De komende tijd wil de gemeente Groningen veel aandacht blijven besteden aan een schone, hele en veilige binnenstad. Naast de aandacht voor openbare zitgelegenheden, groen en speelobjecten worden gerichte acties uitgevoerd op het gebied van graffitibestrijding, aanvraagregeling verkoopactiviteiten op straat, extra fietsenstallingen, extra aandacht voor een gevarieerd winkelaanbod en evenementen, het tegengaan van wildplakken en meer faciliteiten om legaal te plakken, de begeleiding van hardnekkige bedelaars en afvalcontainers.