Gemeente Enschede

Groeiend graan

dinsdag 28-06-2005
Een graanpad dat door diverse graansoorten op de es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark voert, toont bezoekers waar het dagelijks brood vandaan komt, en hoe fraai de granen groeien en bloeien.Er is rogge, haver, gerst, tarwe en vlas te vinden op deze graanakker. Dwars door het graanNu het groeizaam warm weer is, schieten de granen hoog op op de es bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede heeft hier een graanveld ingezaaid met diverse graansoorten die vroeger veel verbouwd werden in Twente. Ook staat er vlas; weliswaar geen graan, maar vroeger wel veel voorkomend op de akkers om verwerkt te worden tot linnen. Nieuwsgierige bezoekers kunnen via een sfeervol slingerpaadje dwars door het graanveld de granen van dichtbij bekijken om te zien wat de verschillen zijn tussen de diverse granen. Dankzij deze educatieve granenroute leren veel mensen (én kinderen) weer waar ons dagelijks brood eigenlijk uit bestaat. Geuren en kleurenHet graanpad biedt de bezoeker een sfeervolle wandeling en er zijn al diverse zomerbruidsparen gesignaleerd die tegen deze romantische achtergrond hun mooiste dag laten vastleggen op de foto. Maar ook zonder bruid is de graanakker voor veel bezoekers een geliefde plek om de nostalgische sfeer op foto of schilderij vast te leggen. Hier kan men de groei, bloei en bloemengeuren beleven van de graangewassen en de bijbehorende akkerkruiden zoals valse kamille, korenbloem, klaproos en de smalbladige wikke. De paarse bloemetjes van de bloeiende vlas worden doorspikkeld met het wit van de kamille; een kleurig en geurig geheel. GraaninfoIedereen die wat meer wil weten over de achtergronden en toepassing van de granen in ons voedsel, kan bij de entree van het granenpad een informatiefolder meenemen op zijn wandeling, zodat iedere graansoort goed bestudeerd kan worden met behulp van de informatie in de brochure.De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede wil op deze manier de moderne mens weer bewust maken van de oorsprong van zijn voedsel en van het feit dat deze granen vroeger steevast voorkwamen op alle Twentse akkers. Granen kwamen oorspronkelijk voort uit diverse grassoorten die gaandeweg steeds meer veredeld werden; eigenlijk eten wij dus gras als we in een boterham bijten! Rogge, haver en vlasRogge groeit goed op schrale grond zoals zand en veengrond. Van roggemeel wordt roggebrood en ontbijtkoek gemaakt. Bij oude Twentse boerderijen is het stro van de rogge verwerkt in vlechtwerk in de lemen muren of onder de dakpannen.Ook haver gedijt goed op schrale bodem en wordt verwerkt tot havermout.Vlas werd vroeger veel verbouwd in Twente; de lange vezelige stengels werden in een ingewikkeld procédé verwerkt tot linnen. De zaden (lijnzaad) werden geperst voor het winnen van lijnzaadolie in een lijnzaadmolen.Tarwe heeft een compacte aar zonder kafnaalden; gerst heeft heel lange kafnaalden, rogge heeft iets kortere kafnaalden. Het verschil is het beste te zien als je de verschillende aren naast elkaar houdt. In de granenbrochure is een korte beschrijving te vinden van de diverse graansoorten die op de es zijn ingezaaid. Openingstijden en meer informatieHet gemeentelijk bezoekerscentrum, met het graanpad dat over de es voert, is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner met daarachter de es met het graanpad. De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur). Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang is gratis. Het graanpad kan ook 's avonds bezocht worden.


---