Overheid negeert honderdduizenden eerstehulpverleners

28.06.2005 / 13:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ehbo het oranje kruis

In de brief van 24 juni jl. van minister Remkes aan de Tweede kamer over de evaluatie van de grote rampenoefening Bonfire komt de hulpverlening aan slachtoffers nauwelijks ter sprake. Ook rept minister Remkes met geen woord over de inzet van aanwezige eerstehulpverleners. Honderdduizenden mensen zijn opgeleid als eerstehulpverlener. Het zijn die mensen die aanwezig zijn als voorbijganger of als publiek als er zich een ramp voltrekt. Het zijn die mensen die de noodzakelijke eerste hulp verlenen wanneer de professionele hulpverleners nog onderweg zijn.

Dergelijke hulpverleners waren ook aanwezig in de Arena tijdens de rampenoefening Bonfire. Zij hadden meteen eerste hulp kunnen verlenen in de tijd dat de professionele hulpverlening niet werd toegelaten: de Arena werd immers niet vrijgegeven in verband met het risico van een nieuwe aanslag. Deze mensen konden levens redden, bij slachtoffers blijven en hen geruststellen De regering heeft na de cafébrand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede . waar de hulp van omstanders van grote waarde is gebleken . aangekondigd het behalen van een Diploma Eerste Hulp krachtig te stimuleren. Volendam en Enschede liggen inmiddels meer dan vijf jaar achter ons, maar van de toezegging van de regering is tot dusver zo goed als niets terechtgekomen. Het is de hoogste tijd dat de eerder gedane toezegging van de overheid in uitvoering wordt gebracht. Het Oranje Kruis is van mening dat deze belangrijke groep eerstehulpverleners een plaats moet krijgen in de voorbereiding op calamiteiten en dat wordt bevorderd dat zoveel mogelijk mensen daarvoor worden opgeleid.

De Stichting Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken .Het Oranje Kruis. geeft het Diploma Eerste Hulp uit, ontwikkelt leerstof voor eerstehulpverleners en instructeurs, bewaakt de kwaliteit, de examinering en de geldigheid van het Diploma Eerste Hulp en de verschillende certificaten.


---
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Het Oranje Kruis, Joost van Linge, directeur (070 . 338 32 12 / 06 53 715 055) of Annet de Voogd, afd. Communicatie (070 . 338 32 33 of 06 . 42 66 74 56; communicatie@ehbo.nl).