Gemeente Coevorden

Wonen
Werken

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Gemeenten Coevorden en De Wolden sluiten

Op dinsdag 28 juni wordt om 17.00 uur in de kantine van het gemeentehuis van De Wolden in Zuidwolde het project Waterzijdig inregelen van c.v.-installaties (WZI) officieel afgesloten. Dit gebeurt door de overhandiging van certificaten aan de deelnemende installatiebedrijven. De gemeenten Coevorden en De Wolden hebben in het afgelopen jaar proefgedraaid met een efficiëntere manier om de centrale verwarming in schoolgebouwen af te stellen. Hieruit blijkt dat al gauw zo'n 15 procent bespaard kan worden op de stookkosten.

De initiatiefnemer van dit plan is de provincie Drenthe. Dit in navolging van de provincie Groningen, waar al ervaring is opgedaan met het project om energie te besparen door een efficiëntere instelling van c.v.-installaties van scholen en utiliteitsgebouwen. De gemeenten Coevorden en De Wolden hebben in Drenthe meegedaan aan het pilot-project. Enkele scholen in hun gemeenten zijn met steun van de provincie voorzien van een energiezuinige instelling. Hiervoor hebben zo'n 15 monteurs van verschillende installatiebedrijven uit beide gemeenten een speciale cursus gevolgd.

Wat is Waterzijdig inregelen? Het Waterzijdig inregelen van c.v.-installaties houdt in dat gestreefd wordt naar een zeer gelijkmatige doorstroming in alle radiatoren, waardoor ook de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld. Hiervoor moet geïnvesteerd worden in onder meer de afstelling van de thermostaatkranen en het afregelen van de pompen. Ook wordt meteen de hele c.v.-installatie onder loep genomen waarbij andere tekortkomingen en knelpunten meteen worden opgelost. Gebleken is dat de investering ongeveer EUR 3.500,-- per gebouw bedraagt. In maximaal vijf jaar kan dit -gemiddeld- terugverdiend worden.

Deelnemende scholen
De gemeente Coevorden is in 2004 begonnen met het proefproject op de openbare basisschool De Akker in Sleen. De besparing bedraagt hier 15 procent. Vervolgens zijn ook de c.b.s. Dr. Picardtschool en de o.b.s de Buitenvree in Coevorden, c.b.s De Fontein in Sleen en o.b.s. De Woert in Oosterhesselen aan het project toegevoegd. In De Wolden zijn de volgende scholen de c.v.-installaties opnieuw ingeregeld: o.b.s. de Dissel in Ruinerwold, o.b.s. Zwermkorf in Zuidwolde, o.b.s. Esdalschool in Veeningen en o.b.s. Oelebröd in Ruinen Afsluiting pilot
Het pilot-project wordt dinsdagmiddag afgesloten. Tijdens de bijeenkomst in Zuidwolde zal wethouder L. Koster (beheer en onderhoud gebouwen) van De Wolden de certificaten uitreiken. Met dit project hoopt de provincie ook andere Drentse gemeente te stimuleren over te gaan op deze energiebesparende instelling. De gemeente Coevorden verwacht dat het pilot-project wel een vervolg krijgt.