European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/62

Brussel, 26 juni 2005

10521/05 (Presse 168)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de Internationale dag voor slachtoffers van foltering

Naar aanleiding van de achtste Internationale dag van de Verenigde Naties voor slachtoffers van foltering (26 juni) onderstreept de Europese Unie hoezeer zij belang hecht aan het uitbannen van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende wijzen van behandeling of bestraffing overal ter wereld en aan volledige rehabilitatie van de slachtoffers.

De EU herinnert eraan dat de toepassing van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing absoluut verboden is en dat alle landen moeten waken voor iedere toepassing van dergelijke barbaarse praktijken. De EU roept alle staten die zulks nog niet hebben gedaan dringend op ten spoedigste tot het Internationale verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing toe te treden en hun medewerking te verlenen aan de desbetreffende internationale mechanismen. Het is van groot belang zich waakzaam en open op te stellen om moeilijk traceerbare praktijken als foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing te bestrijden; hiertoe verzoekt de EU alle staten tevens op zo kort mogelijke termijn het Facultatieve protocol bij het Verdrag tegen foltering te ondertekenen en te bekrachtigen; bij dit protocol zal, na de inwerkingtreding, een innoverend systeem van nationale en internationale regelingen voor bezoeken worden ingesteld om alle detentiecentra te kunnen controleren.

Het stemt de EU tot tevredenheid dat vorig jaar Liberia, Mauretanië en Syrië het VN-Verdrag tegen foltering hebben bekrachtigd en zij is tevens verheugd over de bekrachtiging van het facultatief protocol bij dit Verdrag door Argentinië, Kroatië, Liberia, Mali en Mexico.

De EU meent dat bij de bestrijding van foltering en bij de hulp aan slachtoffers een doorslaggevende rol gespeeld moet worden door de Verenigde Naties; zij betuigt dan ook opnieuw haar steun aan de speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake het folterprobleem, aan het fonds van de Verenigde Naties voor de slachtoffers van foltering, aan het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, aan het Comité van de Verenigde Naties tegen foltering, aan het Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen, alsmede aan de andere mechanismen die op dit gebied een uiterst nuttige bijdrage leveren. De EU blijft in het kader van de in 2001 door de Raad aangenomen richtsnoeren van de EU betreffende foltering politieke, diplomatieke en financiële initiatieven nemen ter bestrijding van foltering. Alle lidstaten van de EU zijn mede-indieners van en hebben zich zonder voorbehoud geschaard achter de opstelling en de aanneming van de verplichte resoluties over foltering tijdens de 59ste zitting van de algemene vergadering van de Verenigde Naties en de 61ste zitting van de Commissie van de mensenrechten van de Verenigde Naties. De EU zal voorts binnenkort een verordening aannemen tot verbod op de in- en uitvoer van goederen waarvan de enige praktische toepassing bestaat in het uitvoeren van de doodstraf of van foltering. De uitvoer van goederen die voor dergelijke doelen kunnen worden gebruikt is eveneens onderworpen aan de goedkeuring van de autoriteiten van de lidstaten van de EU. Dankzij dit bemoedigende initiatief kan de strijd tegen de foltering in alle regio's van de wereld nog worden opgevoerd.

De voorkoming van foltering en de rehabilitatie van de slachtoffers vormen absolute prioriteiten voor de financiering uit hoofde van het Europees initiatief voor de democratie en de mensenrechten (EIDHR). In 2004 werd 16 miljoen euro toegekend voor preventie- en rehabilitatieprojecten, terwijl foltering ook in 2005 voor de IEDDH een prioriteit blijft.

De EU wenst van deze gelegenheid gebruik te maken hulde te brengen aan de vele NGO's en individuen die zich onophoudelijk inzetten om foltering tegen te gaan en het lijden van de slachtoffers te verzachten. De EU is tevens zeer gelukkig met de rol die in dit verband wordt gespeeld door de Internationale Raad voor de rehabilitatie van slachtoffers van foltering en andere organisaties om, ter gelegenheid van deze belangrijke dag op de kalender van de Verenigde Naties, de publieke opinie te mobiliseren, en zij is vastbesloten zich nog intensiever in te zetten om de wereld van deze gesel te verlossen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces