Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 juni 2005


PERSBERICHT


Schuldkwijtschelding niet ten koste van Ontwikkelingshulp


Tijdens het debat over de Millenniumtop heeft PvdA fractievoorzitter gewaarschuwd voor het gevaar dat de voorgenomen schuldkwijtschelding voor arme landen ten kosten gaat van andere Ontwikkelingssamenwerking. Bos vindt dat Nederland het goede voorbeeld moet geven. Bos: Balkenende moet de G8 leiders nu al laten weten dat Nederland haar bijdrage aan de schuldkwijtscheldingsdeal niet ten laste zal brengen van de officiële budgetten voor hulp. Juist omdat Nederland al voldoet aan de 0,7-afspraak, zal deze beslissing een extra krachtig signaal aan de overige landen betekenen.


Over het Europese landbouwbeleid is Wouter Bos erg kritisch. Volgens Bos beroven deze subsidies arme landen van een eerlijke kans op de wereldmarkt. Bos verwijt minister Veerman te weinig oog te hebben voor de kwalijke gevolgen van de subsidies. Bos: Wij hebben de neiging tot enige zelfgenoegzaamheid over onze bijdrage aan de ontwikkelingshulp wij geven relatief veel geld maar zolang wij nog een Minister van Landbouw hebben die geen euro wil inleveren op de allesverslindende Europese landbouwbudgetten, is daar geen enkele reden voor.


Ook pleit Wouter Bos voor de instelling van een krachtige Mensenrechtenraad die net zo belangrijk moet worden als de Veiligheidsraad. Deze nieuwe Mensenrechtenraad moet de huidige Mensenrechtencommissie vervangen. Bos: De mensenrechtencommissie is te veel een ritueel circus waar dubbele standaarden worden gehanteerd en landen als Soedan en Libië beslissingen makkelijk kunnen blokkeren. Een nieuwe Mensenrechtenraad moet net als de Veiligheidsraad het hele jaar alert zijn en alle landen van de wereld onder de loep nemen.