Partij van de Arbeid


Vragen van de leden Kalsbeek en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van BZK en de minister van Justitie


over de publicist A. Elian


1) Kent u het interview van de publicist de heer A. Elian waarin hij uiting geeft aan zijn ongenoegens over zijn beveiliging?


2) Is het waar dat de heer Elian een verhoogd veiligheidsrisico loopt? Zo ja, op welke wijze wordt dit risico zo beperkt mogelijk gehouden? Zo nee, waarom niet?


3) Deelt u de mening van de heer Elian dat de door hem ervaren problemen rond zijn beveiliging te maken hebben met het gedecentraliseerde bewakingssysteem dat voor hem kennelijk van toepassing is? Zo ja, wat gaat u ondernemen om dergelijke problemen te ondervangen? Zo nee, waarom niet?


4) Is het waar dat bij een openbaar optreden buiten zijn woonplaats de heer Elian moet onderhandelen met het plaatselijke politiekorps over zijn beveiliging ? Zo ja, waar moet de heer Elian precies over onderhandelen?


5) Moet de heer Elian indien hij zich door het land verplaatst met alle politiecorpsen van de regio s die hij passeert overleggen of onderhandelen? Zo ja, acht u dit een wenselijke situatie? Zo nee, hoe kan de veiligheid van de heer Elian dan wel worden beschermd?


6) Moet ieder politiecorps een eigen veiligheidsanalyse maken van personen die mogelijk bescherming nodig hebben? Zo ja, is het mogelijk om de uitkomsten van een dergelijke analyse te delen met andere politiecorpsen?


7) Is het mogelijk om alle of meerdere politiecorpsen op de hoogte te stellen van het veiligheidsprofiel van een persoon met een verhoogd veiligheidsrisico? Zo ja, gebeurt dit al en op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


http://www.volkskrant.com/audiovideo/debatten/ellian/video_content.html