Gemeente Hengelo

Nieuw rampenplan gereed

Hengelo voldoet aan wettelijke plicht

Vandaag heeft het college van burgemeester en wethouders het geactualiseerde rampenplan vastgesteld. Hiermee voldoet de gemeente Hengelo aan de wettelijke verplichting om voor 1 juli 2005 te beschikken over een actueel rampenplan. Het rampenplan is tot stand gekomen in samenwerking met de overige dertien Twentse gemeenten, de Hulpverleningsdienst Regio Twente en de Regiopolitie Twente. Het plan is gebaseerd op een inventarisatie van risicos in de gemeente.

In Hengelo is vanaf 2004 gewerkt aan het actualiseren van het rampenplan. Onder de naam Presteren met Processen hebben de gemeenten in de regio samen een actueel en regionaal uniform rampenplan opgesteld. Dit plan bestaat uit dertien draaiboeken voor de taken die de gemeente vervult bij een ramp. Hierin staat onder andere beschreven hoe de gemeente de burgers waarschuwt en informeert, waar en hoe de mensen worden opgevangen, hoe wordt omgegaan met (onverzekerbare) schade en hoe stille tochten dienen te worden georganiseerd.

Regionale samenwerking

De ervaring heeft geleerd dat geen enkele gemeente in Twente in staat is een ramp van enige omvang of duur met de beschikbare gemeentelijke capaciteit te beheersen en te bestrijden. In het rampenplan is daarom ook voorzien in regionale samenwerking. In tegenstelling tot hulpdiensten als de brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening werkten gemeenten in Twente tot dusver slechts beperkt samen bij de bestrijding van rampen. De Twentse gemeenten hebben afgesproken om functionarissen gezamenlijk op te leiden voor hun functie in de rampenbestrijding en gezamenlijk te oefenen. Daardoor kan bij een ramp steeds een beroep worden gedaan op bijstand van gegarandeerd deskundige medewerkers uit de gehele regio.

Risicokaart

In tegenstelling tot voorgaande rampenplannen is het nieuwe rampenplan gebaseerd op een inventarisatie van aanwezige risicos in Hengelo. De provincie Overijssel is de eerste provincie die alle geïnventariseerde risicos voor de gehele provincie "in kaart" heeft gebracht. Deze risicokaart is te raadplegen via www.risicokaart.nl.