Waterschap dicht gaten in de dijk bij Nijmegen en Heerewaarden (15-06-2005)

Dinsdagochtend 28 juni houdt Waterschap Rivierenland een oefening in het sluiten van de coupures aan de Dijkgraaf van Wijkweg, de Ubbergseweg en bij het Hollandsch-Duits-gemaal in Nijmegen. 's Middags zijn de twee coupures in de dijk aan de Hogewaard te Heerewaarden (gemeente Maasdriel) aan de beurt.

Coupures zijn doorgangen voor verkeer en voetgangers in de dijk. Bij hoogwater sluit het waterschap deze `gaten' in de dijk, zodat het gebied erachter veilig is voor het rivierwater. Af en toe oefenen is nodig om goed voorbereid te zijn op eventuele hoogwatersituaties.

Balken en zandzakken

Het waterschap sluit de coupures in Nijmegen door het plaatsen van balken en zandzakken. Zowel bij de coupure aan de Dijkgraaf van Wijkweg als bij het Hollandsch-Duits-gemaal hoeft er slechts één balk te worden geplaatst. Bij de Ubbergseweg volstaat een rij met zandzakken om aan de veiligheidsnorm te voldoen. De coupures in Heerewaarden zijn gelegen ter hoogte van het bedrijf Straalapparatuur De Kleijn BV. Deze gaan dicht door het aanbrengen van enkele houten balken.

Onmisbaar voor goede bescherming tegen het water

Oefeningen in het sluiten van coupures is blijft ook nodig in deze situaties, waarbij de coupures met beperkte middelen gesloten kunnen worden. Het gaat tijdens de oefeningen niet alleen om het plaatsen van balken en zandzakken, maar ook om de aanvoer en de controle van deze materialen. Bij zeer hoogwater zijn deze middelen onmisbaar voor een goede bescherming tegen het water.

Verkeershinder

Tijdens de oefeningen zal het verkeer enige hinder ondervinden. De gemeenten Nijmegen en Ubbergen zorgen voor de afzetting van de wegen en de bewegwijzering in Nijmegen. De verkeersmaatregelen duren naar verwachting van 9.15 tot 11.30 uur. Gemeente Maasdriel zorgt voor de afzetting van de weg en de bewegwijzering voor de oefening die `s middags in Heerewaarden plaatsvindt. De verkeersmaatregelen aldaar duren naar verwachting van 13.30 tot 14.30 uur.

Terug

terug overzicht
---