Sociaal en Cultureel Planbureau

Arbeidsmobiliteit in goede banen

auteur(s) Maurice Gesthuizen, Jaco Dagevos publicatiedatum 28/06/2005
prijs EUR 15,90
aantal pagina's 142
isbn/issn/anders 9037702031

Na downloaden is alleen enkelvoudig uitprinten voor persoonlijk gebruik toegestaan. Doorsturen of vermenigvuldiging van het bestand alleen met toestemming van het SCP.

Bekijk het persbericht van deze publicatie.
Bestel deze publicatie

Van deze publicatie is het volgende PDF-bestand beschikbaar: Arbeidsmobiliteit (PDF 2463 kB) Zie het origineel

We raden aan het PDF-bestand eerst op te halen en dan pas te bekijken. In de meeste browsers kan dat door de link te selecteren met de rechtermuisknop en dan in dat menu "doel opslaan als ..." te kiezen. Tip: Als het afdrukken niet goed gaat, kunt u "afdrukken als afbeelding" aanvinken.

Excerpt
Jaarlijks wisselen honderdduizenden werknemers van baan of functie. Waarom doen ze dit en wat levert het hen op?
Veel werknemers zitten niet op de juiste positie. Ontevredenheid over hun baan blijkt een belangrijke reden voor de arbeidsmobiliteit. Zij zoeken een baan die beter overeenkomt met hun capaciteiten en voorkeuren. Levert de verandering van werk een positief effect op? Dit rapport toont aan dat arbeidsmobiliteit inderdaad meestal tot een gunstiger arbeidssituatie leidt, maar dat niet iedereen in dezelfde mate meedoet. Met name lager opgeleide en oudere werknemers blijven achter.
Verder leidt arbeidsmobiliteit niet alleen tot een verbetering van het individuele welzijn van werknemers, maar ook tot een hogere productiviteit en minder uitval. Gericht beleid om arbeidsmobiliteit te bevorderen kan dus van belang zijn voor het functioneren van de arbeidsmarkt en de leefsituatie van de werknemers.