Nederlands fotomuseum


IJzersterk + steengoed
Amateurs fotograferen industriële bouwwerken

25 juni t/m 28 augustus

De tentoonstelling IJzersterk + steengoed geeft een ongewoon en fascinerend beeld van industrieel erfgoed in Nederland, vanuit het perspectief van een twintigtal amateurfotografen. Het is voor het eerst dat het werk van amateurfotografen in een thematische samenhang en vanuit een breed perspectief wordt samengebracht in een tentoonstelling en een boek. De voor dit project gemaakte interviews maken duidelijk hoe bijzonder en uiteenlopend de drijfveren en intenties van fotograferende amateurs kunnen zijn.

De drijfveren van deze fotografen om de doorgaans vergeten en als onaantrekkelijk beschouwde industriële architectuur te documenteren, lopen sterk uiteen. Een aantal onder hen beoefent de fotografie zeer serieus en soms op professioneel niveau, al dan niet in verenigingsverband; anderen gaat het puur om de gebouwen en objecten zelf. Zij fotograferen allen vanuit een historisch besef en vanuit de behoefte om de talloze scheepwerven, oude fabrieken, loodsen, bruggen, spoorlijnen, watertorens en mijnen als 'cultureel erfgoed' van de vergetelheid te redden. Ook hebben zij een fascinatie voor de esthetiek van deze meestal bijzondere architectuur, met haar typerende stenen en stalen constructies. Werkwijzen en beeldtaal variëren van het haast obsessieve, eindeloos documenteren van één enkel gebouw tot het op bijna filmische wijze vastleggen van de sloop van een fabrieksschoorsteen. Of van het consequent meefotograferen van imposante wolkenpartijen boven industriële gebieden tot het uiterst droge registreren van treinwagons in drie stappen: frontaal, één maal van links en één maal van rechts.

Het initiatief tot IJzersterk + steengoed werd in 2002 genomen door de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA) en het Nederlands fotomuseum naar aanleiding van de Erasmusprijs, die in dat jaar aan de Duitse fotografen Bernd en Hilla Becher werd uitgereikt voor hun belangwekkende fotografische oeuvre over industriële architectuur. Het museum en de SBA nodigden amateur-fotografen uit het hele land uit om hun industriële foto's in te zenden. De tientallen enthousiaste reacties werden voorgelegd aan de fotospecialisten Herman Hoeneveld, Linda Roodenburg en Frido Troost, die hieruit de selectie maakten.

Deelnemende fotografen en fotoclubs zijn: Hans Burger, Toon Jacobs, Dick Schuitemaker, Wim Groeneboom, Henk Filippo, Hans Sinnecker, Harm Bokje, Gerard van Eijk, Edwin Hoevenaar, Aad Greeve, Bert Mellaart, Maarten de Graad, Bert Meijer, Sebastiaan Smetsers, Ad Karman, Harry Kuiper, Berry van Meel, Martin Brugmans, Piet Fleuren, Hans Siteur, Martin van Leeuwen, Fotoclub Veendam.

NB: Vanuit een brede interesse voor alle aspecten van het medium schenkt het Nederlands fotomuseum ook bijzondere aandacht aan de fotografie door amateurs. Het museum heeft speciaal op dit terrein beleid ontwikkeld dat deels is gebaseerd op een door Dr. Ellen Tops geschreven rapport over amateurfotografie in Nederland, waartoe het Nederlands fotomuseum in 2004 opdracht heeft gegeven. Het voor amateurfotografen ontwikkelde activiteitenprogramma zal bij de opening van de tentoonstelling IJzersterk + steengoed op zaterdag 25 juni a.s. worden gepresenteerd. Voorafgaand hieraan vindt een paneldiscussie plaats met de genoemde deskundigen die de selectie maakten.

Paneldiscussie

Deelnemers: Linda Roodenburg, Frido Troost enTom Meerman o.l.v. Hans Zoete (CVA Noord-Brabant. Lokatie: TENT. Centrum Beeldende Kunst, Witte de Withstraat 50 (schuin tegenover het Nederlands fotomuseum), 1ste etage. Tijdstip: zaterdag 25 juni om 16.00 uur
Entree: gratis op vertoon van de uitnodiging; reserveren bij het Nederlands fotomuseum (010 2132011)

Boek
IJzersterk + steengoed is een uitgave van NAi Uitgevers in samenwerking met Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA) en het Nederlands fotomuseum. Samenstelling Tom Meerman, Beeldredactie: Frido Troost, Lex Reitsma. Grafisch ontwerp: Lex Reitsma - Met een voorwoord van Leo van der Meer en Ruud Visschedijk - Interviews met fotografen door Linda Roodenburg. 240 pagina's en 240 foto's. Prijs: E 25,- ISBN 90 5662 434 2.

Opening
De opening vindt plaats op zaterdag 25 juni om 17.00 uur door Jan Timmer (voorzitter Raad van Commissarissen van Boei: Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) in het Nederlands fotomuseum.

Met dank aan

de Stichting Praemium Erasmianum, Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds Wertheimerfonds.


-----------------------