Provincie Groningen

29 juni: Algemene Politieke Beschouwingen
17 juni 2005

Een belangrijk moment van het Statenjaar: de Algemene (politieke) Beschouwingen. Dit jaar op woensdag 29 juni in de Statenzaal van het provinciehuis.
Tijdens de Algemene Beschouwingen debatteren de fractievoorzitters van Provinciale Staten met elkaar én met het college van Gedeputeerde Staten (GS) over politieke hoofdlijnen en de hoofdlijnen van het collegebeleid voor het komende jaar. Daarbij wordt onder andere aandacht besteed aan de uitvoering van voorgenomen beleid en besteding van het flexibel budget (het nog vrij te besteden geld). Dit jaar vinden de Algemene Beschouwingen voor het eerst plaats bij de behandeling van de Voorjaarsnota. De Voorjaarsnota is ter voorbereiding op het begrotingsvoorstel van Gedeputeerde Staten, die Provinciale Staten op 5 oktober dit jaar behandelen.

De politieke partijen in Provinciale Staten maken bij de Algemene Beschouwingen in grote lijnen duidelijk hoe volgens hen de begroting voor 2006 eruit moet zien, op basis van de Voorjaarsnota. Provinciale Staten besluiten over de - door GS in de Voorjaarsnota gepresenteerde
- voorstellen voor nieuw beleid, het financiële kader voor 2005-2009 en de daarin voorgestelde wijzigingen. De Algemene Beschouwingen zijn dan ook voor een belangrijk deel een debat over de Voorjaarsnota.

De Voorjaarsnota 2005 bevat weinig nieuw beleid, maar bevat wel een groot aantal stappen die noodzakelijk zijn om vastgestelde projecten uit te voeren en/of af te ronden. GS blijven het komende jaar prioriteit geven aan de uitvoering van beleid.
Daarnaast bieden de Algemene Beschouwingen de mogelijkheid aan de fractievoorzitters om andere zaken aan de orde te stellen die zij van politiek belang vinden.

U kunt de Algemene Beschouwingen bijwonen op 29 juni a.s. vanaf 9.30 uur in de Statenzaal van het Provinciehuis, Martinikerkhof 12 in Groningen.

Na de Algemene Beschouwingen kunt u de volledige teksten van de Algemene Beschouwingen per fractie downloaden via deze website of opvragen bij de Statengriffie, telefoon: 050-316 4458 of per e-mail: statengriffie@provinciegroningen.nl. Ook een exemplaar van de Voorjaarsnota kunt u opvragen via de Statengriffie.