VU Medisch Centrum

Voedingsbeleid Europese kinder ICs onderzocht
Ernstig zieke kinderen op kinder ICs lijden aan ondervoeding

Bij ernstig zieke kinderen die op een Europese kinder-intensive care liggen, is met grote regelmaat sprake van ondervoeding. VUmc-promovendus Martijn van der Kuip pleit in zijn proefschrift Energy requirements of critically ill childeren, from estimate to custom made dan ook voor voedingszorg op maat als onderdeel van de dagelijkse zorg voor ieder ziek kind. Van der Kuip promoveert op woensdag 29 juni 2005 in het VU medisch centrum.

Van der Kuip onderzocht bij ernstig zieke kinderen hoe het voedingsbeleid in de eerste opnameweek verliep. Daaruit blijkt dat de patiëntjes slechts één van de zeven opnamedagen adequaat gevoed worden. In de meeste gevallen werd dit pas aan het einde van de eerste ziekteweek bereikt. Kinderen die een grote operatie hebben ondergaan werden het slechtst gevoed, terwijl beademde kinderen die voeding via een infuus kregen eerder overvoed werden.

Kinderen raken sneller ondervoed dan volwassen door een relatief hoog energiegebruik per kilo lichaamsmassa en een kleinere energiereserve. Tijdens ziekte zal een verminderde inname van calorieën (door verminderde eetlust of het niet in staat zijn om te eten) leiden tot ondervoeding. Uit onderzoek onder volwassenen is gebleken dat patiënten met een goede voedingstoestand minder complicaties hebben, sneller herstellen en dus minder lang in het ziekenhuis opgenomen zijn dan patiënten met een slechte voedingstoestand.

Ook blijkt uit Van der Kuips onderzoek dat slechts één op de zes kinder ICs het voedingsbeleid voor kinderen baseert op een wetenschappelijk bewezen onderzoekmethode (de zogenoemde metabole monitor). In de andere gevallen wordt het voedingsbeleid vastgesteld op basis van alleen het gewicht of daarvan afgeleide formules, terwijl de voorspellende waarde hiervan gering is.

Aan het onderzoek deden 111 Europese kinder intensive cares uit 24 landen mee. Zij beantwoordden een vragenlijst van 35 vragen met de nadruk op het bepalen van voedingsbehoefte en lichaamssamenstelling. Met name artsen zijn verantwoordelijk voor het voedingsbeleid van ernstig zieke kinderen.