Gemeente Ede

en Huurdersbond tekenen contract

PERSBERICHT

nummer 136 / Ede, 28 juni 2005

Gemeente, Woonstede, Plichtgetrouw en Huurdersbond tekenen contract Op 29 juni a.s. zullen wethouder S. van de Pol van de gemeente Ede, directeur-bestuurder J. Keijzer van Woonstede, voorzitter Th. Hettinga van Plicht Getrouw en voorzitter C. Dreef van de Huurdersbond Ede e.o. om vier uur 's middags in restaurant Buitenzorg het 'prestatiecontract 2005-2010' ondertekenen. Daarmee wordt een voorbereidingsproces van een kleine twee jaar afgerond om te komen tot nieuwe prestatieafspraken tussen de gemeente, de woningcorporaties en de Huurdersbond. De vorige afspraken dateren van 1998 en waren aan vervanging toe.

De laatste jaren is zowel in Ede als elders in Nederland duidelijk geworden dat de gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties elkaar hard nodig hebben om voldoende goede en betaalbare huisvesting te waarborgen. Dat vindt overigens ook Minister Dekker van het Ministerie van VROM, die pas geleden het eindrapport van de Commissie De Boer in ontvangst heeft genomen. Dit rapport gaat in op de toekomstige rol van de woningcorporaties in Nederland. De minister wil de maatschappelijke taak van de woningcorporaties opnieuw vastleggen en de samenwerking tussen de gemeenten en de woningcorporaties bevorderen. Het maken van prestatieafspraken maakt daarvan een belangrijk onderdeel van uit. In Ede hebben de betreffende partijen hier dus vast een voorschot op genomen.

Aandacht voor sociale woningbouw
Het nieuwe prestatiecontract regelt de samenwerking tussen de partijen in de komende vijf jaar, onder andere om te komen tot voldoende sociale woningbouw in de gemeente Ede. Deze afspraken zullen doorwerken in de plannen voor bijvoorbeeld Kernhem B, de Uitvindersbuurt, Veldhuizen en op langere termijn Ede Oost. Maar ook over andere onderwerpen zijn afspraken gemaakt, zoals de kwaliteit van de nieuwbouw en de woningvoorraad, de brede invoering van de vrijekeus woning door Woonstede, het toekomstige huurbeleid, het huisvesten van de woningzoekenden, het betrekken van huurders en bewoners bij het beheer en het beleid en de leefbaarheid in de gemeente. Tot slot zijn voornemens opgenomen met betrekking tot de huisvesting en zorg voor ouderen en mensen met een handicap.
De afspraken zijn zo concreet mogelijk opgesteld, waardoor het mogelijk is elk jaar na te gaan of voldoende vooruitgang wordt geboekt op de verschillende terreinen.

Ruimte voor nieuw beleid
Hoewel goed is nagedacht over de verschillende onderwerpen en de partijen in goed overleg hun afspraken hebben vastgelegd, is het geen dicht getimmerd verhaal. Het huidige beleid van het rijk zal de komende jaren veranderen, bijvoorbeeld waar het gaat om het nieuwe huurbeleid. Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over de consequenties van dit beleid, iets waar de Edese woningcorporaties en de Huurdersbond zich zorgen over maken. Alle partijen zullen dan ook regelmatig met elkaar overleggen hoe zij hun gezamenlijke doelstelling, te weten goed en betaalbaar wonen in Ede, ook in de toekomst kunnen blijven waarborgen.

---