Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

29/06/05 Prins van Oranje bij Nationale Veteranendag

Zijne Koninkijke Hoogheid de Prins van Oranje woont op woensdagmiddag 29 juni de eerste Nationale Veteranendag bij op het Binnenhof in Den Haag. Na een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal, worden op het Binnenhof herinneringsmedailles uitgereikt door veteranen aan onlangs van vredesmissies teruggekeerde militairen. De Prins van Oranje zal samen met de Minister van Defensie enkele militairen decoreren met een herinneringsmedaille, draaginsigne gewonden of dapperheidsonderscheiding. De bijeenkomst op het Binnenhof wordt afgesloten met een fly-past van verschillende typen vliegtuigen en helicopters.

s Avonds is er voor de veteranen een feestavond in Ahoy. Nederland telt ruim 150.000 veteranen. Van de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot de 70.000 militairen die tot nu toe zijn ingezet bij vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, voormalig-Joegoslavië, Afghanistan en Irak. De Nederlandse Veteranendag vormt een eerbetoon aan al deze veteranen en heeft tot doel de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten en het begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te versterken.
De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door het Comité Nederlandse Veteranendag en wordt ondersteund door de Ministeries van Defensie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De Prins van Oranje is beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag.