Socialistische Partij

`Geef kabelklant geld terug'

28-06-2005 * SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat minister Brinkhorst (EZ) uiterlijk in september laat weten hoeveel geld kabelconsumenten kunnen terugkrijgen van de kabelmaatschappijen.

De SP had een Kamerdebat aangevraagd naar aanleiding van de motie-Gerkens die in juni 2004 in de Kamer is aangenomen, waarin de regering werd verzocht uiterlijk 1 december 2004 met gegevens van de toezichthouders NMa en OPTA over de kabelsector te komen. Het onderzoek van de OPTA is deels afgerond, maar dat van de NMa laat nu al meer dan een jaar op zich wachten.

Arda Gerkens Gerkens: "Het is van belang dat ook het NMa-onderzoek snel tot een einde wordt gebracht. Deze club kan de kabelaars te veel geïnd geld terug laten betalen aan de klanten. De SP is het zat dat de kabelklanten nog altijd als melkkoe worden misbruikt."

De SP wil tevens dat de minister een mogelijkheid creëert om in de toekomst maximumprijzen voor de kabel op te kunnen leggen. Gerkens: "Het is van groot belang dat de overheid de touwtjes weer terug in handen neemt en waar nodig tot actie kan overgaan."

In mei 2005 is de OPTA met een (voorlopig) onderzoek gekomen waaruit bleek dat de vijf grootste kabelexploitanten (UPC, Casema, Essent, Multikabel en Delta) een monopolie hebben. De OPTA onderzoekt momenteel ook of de huidige tarieven te hoog zijn of niet. Totdat er duidelijkheid is, wil OPTA de kabeltarieven bevriezen op het niveau van de inflatie.