Gemeente Haarlem


29 juni 2005

188/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Groeiende vraag naar Woon-, Welzijn- en Zorgvoorzieningen in Midden en Zuid-Kennemerland


Onder voorzitterschap van wethouder Ruud Grondel is voorjaar 2004 een Regionaal Initiatief voor Wonen, Welzijn en Zorg gestart. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de provincie Noord-Holland. Het Regionaal Initiatief is een samenwerking tussen gemeenten, provincie, cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, woningcorporaties en welzijnsorganisaties op het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg.

Aanleiding voor het Regionaal Initiatief is de toenemende vermaatschappelijking, dat wil zeggen mensen die voorheen in een intramurale voorziening werden opgenomen wonen steeds meer in een reguliere woning dan wel in een groepsvoorziening in de samenleving. Zo willen mensen met een chronische ziekte, beperking of handicap, waaronder veel ouderen, maar ook (ex) psychiatrische patiënten zoveel mogelijk zelfstandig blijven wonen, in een reguliere woning of in een aangepaste bijzondere woonvorm. Ook de toenemende vergrijzing leidt tot een grotere zorgvraag. Daarnaast zijn er grote veranderingen op komst in de vraag en aanbod in de zorg, en in het zorgstelsel en de bekostiging. Hierdoor zijn er grote inspanningen nodig op het gecombineerde gebied van wonen, welzijn en zorg.

In 2004 heeft het Regionaal Initiatief opdracht gegeven de kennis over de vraag naar ruimte, welzijn en zorg en het bestaande aanbod te inventariseren en te bundelen. Het rapport van ABF Research, uitgebracht in april 2005, bevat een aantal ingrijpende conclusies.

. Op het gebied van wonen is er een tekort van 9000 woningen in Midden en Zuid Kennemerland. Een deel van de woningvoorraad is technisch geschikt voor mensen met beperkingen, maar niet overal in de regio is een adequate zorginfrastructuur. Aangezien het bouwprogramma een tijd van 10-15 jaar bestrijkt, wordt het oplossen van de huisvestingsproblematiek in de regio een race tegen de klok.
. Tot 2015 zal de regionale vraag naar 'Beschermd Wonen' (geschikt voor 24-uurs nabije zorg en bescherming) toenemen van 2.100 naar 2.300. De opgave kan worden ingevuld door nieuwbouw, maar ook door verzorgingshuizen voor beschermd wonen geschikt te maken.
. 'Verzorgd Wonen' (zorg op afroep door de aanwezigheid van voorzieningen in de buurt) is een gewilde woonvorm in de regio Kennemerland. Men blijft zelfstandig wonen en er zijn toch voorzieningen in de nabijheid. Op dit moment bestaat er al een tekort van 2300 woningen(aanbod is 4.700, vraag 6.000); de vraag zal nog verder toenemen naar 6.400 woningen in 2015.
. Er is een aanzienlijk tekort aan woningen met diensten, dat zijn zelfstandige woningen waar bewoners gebruik kunnen maken van diensten uit nabij gelegen verzorgingshuis, dienstencentrum of steunpunt. Tegenover een aanbod van ca 3.300 staat een vraag van 5.800 woningen (naast een tekort aan 1.500 'overige ouderenwoningen' en de opgave voor ingrijpend aanpassing aan 400 woningen).

Voor Haarlem betekenen deze resultaten onder meer dat de gemeente productieafspraken moet gaan vastleggen met corporaties over bijzondere huisvestingsvormen (zoals RIBW) tegen aanvaardbare voorwaarden, en te bekijken of projecten als Noordketen ondersteuning dan wel uitbreiding verdienen.

In het Regionaal Initiatief zijn nadere werkafspraken gemaakt over de vervolgstappen. De partners in het Regionaal Initiatief werken daarbij in 2005 drie thema's uit, waarbij vooral wordt gekeken naar ervaringen in de regio.
1. Uitwerking van (wijk) zorginfrastructuur.
2. Welzijnsdiensten.
3. Informatie, advies en begeleiding.

Daarnaast wil het Regionaal Initiatief extra aandacht besteden aan de ontwikkelingen op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg en in de gehandicaptenzorg. Vanuit het Regionaal Initiatief WZW wordt geprobeerd relaties te leggen met ontwikkelingen op gerelateerde terreinen zoals 'Erbij Horen', het project 'Sterke Schakels' en het regionale traject inzake de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.


sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Diana Bakboord, communicatieadviseur
023-5115684
bakboord@haarlem.nl


---- --