Gemeente Zwolle

Op de kleintjes letten: Peuterspeelzaalbeleid vastgesteld

Zwolle blijft op de kleintjes letten, want in het Peuterspeelzaalbeleid staan de Zwolse peuters centraal. In november 2004 heeft de gemeenteraad besloten een visie te ontwikkelen voor het peuterwerk in Zwolle ter besluitvorming voor de Perspectiefnota 2006. Het college heeft deze visie nu vastgesteld. Dit betekent dat voor de kleintjes tussen 2,5 en 4 jaar een omgeving wordt gecreëerd waarin aandacht is voor: spelen, ontmoeten, ontwikkelen, signaleren en ondersteunen. Elke groep van 16 peuters heeft één professionele leidster en een betaalde groepshulp of assistent. De gemeente stelt dat peuterspeelzalen basisvoorzieningen zijn voor de stad.

Ook wordt er gelet op de financiën. Er dreigt een tekort binnen de begroting voor het peuterwerk door het wegvallen van de gesubsidieerde groepshulpen vanwege de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Hoe groot het tekort wordt, is nog niet duidelijk. Dit hangt af van de hoeveelheid groepshulpen met een gesubsidieerde baan, die uitstromen naar reguliere banen.

Aantallen
In 2004 waren er 3.011 twee- en driejarigen in Zwolle. De verwachting is dat er in 2015 ongeveer 3.285 peuters zijn. In Zwolle zijn ongeveer 1.300 plaatsen op een peuterspeelzaal (alle aanbieders). Dat betekent dat ruim 43% van alle peuters minimaal twee dagdelen in de week een peuterspeelzaal bezoekt. Het huidige aanbod en spreiding van peuterspeelzalen is toereikend. Alleen in Stadshagen is in de toekomst een grotere vraag te verwachten.


---