Centraal Bureau Levensmiddelen



CBL verbaasd over "bedorven vis".

Volgens de VWA wordt bijna de helft van de voorverpakte vis in Nederland bedorven verkocht. Voorverpakte vis wordt grotendeels in supermarkten verkocht. Van de onverkochte vis is bijna 17 procent bedorven. De VWA verklaart het verschil in percentage door het feit dat bij voorverpakte vis de geur niet te ruiken is en dus bedorven vis moeilijker te ontdekken is voor de winkelier. Het CBL is verbaasd over de uitkomst. 'De meetmethode komt uit de jaren zestig. Toen ging men nog heel anders met vis om', aldus Marc Jansen van het CBL. Voor het onderzoek mat de VWA de hoeveelheid zogenoemde 'vluchtige stikstofbasen', die voor de bekende vislucht zorgen. Hoe slechter de kwaliteit van vis, hoe hoger het percentage stikstofbasen. De VWA geeft aan dat consumenten zelf ook moeten letten op een koele bewaartemperatuur en tijdig consumeren (voor de aangegeven te gebruiken tot datum).