Centraal Bureau Levensmiddelen
CBL verbaasd over "bedorven vis".
Volgens de VWA wordt bijna de helft van de voorverpakte vis in
Nederland bedorven verkocht. Voorverpakte vis wordt grotendeels in
supermarkten verkocht. Van de onverkochte vis is bijna 17 procent
bedorven. De VWA verklaart het verschil in percentage door het feit
dat bij voorverpakte vis de geur niet te ruiken is en dus bedorven vis
moeilijker te ontdekken is voor de winkelier. Het CBL is verbaasd over
de uitkomst. 'De meetmethode komt uit de jaren zestig. Toen ging men
nog heel anders met vis om', aldus Marc Jansen van het CBL. Voor het
onderzoek mat de VWA de hoeveelheid zogenoemde 'vluchtige
stikstofbasen', die voor de bekende vislucht zorgen. Hoe slechter de
kwaliteit van vis, hoe hoger het percentage stikstofbasen.
De VWA geeft aan dat consumenten zelf ook moeten letten op een koele
bewaartemperatuur en tijdig consumeren (voor de aangegeven te
gebruiken tot datum).