Gemeente Nuth


29-06-2005

Rijdt U dadelijk ook op milieuvriendelijke brandstof?

Limburgse (transport) bedrijven, gemeenten en anderen kunnen in aanmerking komen voor een subsidie voor het aanpassen van motoren voor het gebruik van koolzaadolie. Het gebruik van koolzaadolie levert een bijdrage aan het behoud van ons milieu, omdat de uitstoot van CO tot praktisch 100% wordt gereduceerd. Het project Koolzaad op de weg is opgezet door de Vereniging Innovatief Platteland en Area Projecten en wordt gefinancierd door het Duurzame Energie Fonds Limburg.

Het aanpassen van de motoren is subsidiabel tot maximaal 30% van de gemaakte kosten. Naast de subsidiemogelijkheden voor het aanpassen van motoren is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van een tankinstallatie. Ook deze kosten zijn tot maximaal 30% subsidiabel.

U kunt een aanmeldingsformulier aanvragen waarop de aan te passen motoren en het aantal geschatte kilometers per jaar worden aangegeven. Vervolgens zult U in contact worden gebracht met een extern bedrijf dat de aanpassing van de motoren gaat uitvoeren. Op basis van aanmeldingsformulier en advies van dit bedrijf zal besloten worden of u in aanmerking komt voor deze aantrekkelijke subsidie.

Koolzaadolie bestaat uit puur plantaardige, koudgeperste olie uit zaden van koolzaad. Koolzaadolie is dus een puur plantaardig product en leidt bij lekken of morsen niet tot verontreinigingen. Bij gebruik van koolzaadolie als motorbrandstof ontstaat slechts zoveel CO als die hoeveelheid, die tijdens de groei van de plant wordt opgenomen. Er ontstaat een natuurlijke kringloop waardoor het natuurlijke evenwicht gehandhaafd blijft.

Indien gebruik wordt gemaakt van koolzaad als brandstof is het nodig om de motoren van de betreffende voertuigen aan te passen. Na deze aanpassing kan het voertuig zowel op koolzaadolie als op normale diesel lopen. De marktprijs van koolzaadolie ligt 0,20 - 0,25 onder de gangbare dieselprijs en is dus ongeveer 0,70 per liter.

Omdat bij veel gangbare pompstations geen koolzaadolie verkrijgbaar is zullen ook nieuwe tankinstallaties aangelegd moeten worden. Vooralsnog mag de aangeleverde koolzaadolie alleen door bedrijven, gemeenten worden gebruikt (eigen gebruik), en niet worden doorverkocht (pompstation) aan particulieren. Naast het gebruik van koolzaadolie is het echter nog steeds mogelijk om gangbare diesel te tanken!

Limburgse bedrijven en gemeenten die interesse hebben in het aanpassen van voertuigen voor het gebruik van koolzaadolie kunnen contact opnemen met Area projecten te Roermond, telefoon 0475-355704 tussen 08.00 en 17.00 uur. Doordat er gewerkt wordt met subsidies is het aantal motoren dat kan worden aangepast beperkt. Bij de aanmelding geldt dat op basis van het aanmeldingsformulier, en het advies van het externe bedrijf, uw aanmelding gerangschikt wordt. Wanneer u geselecteerd wordt zal de aanpassing aan de motoren plaats vinden waarna de subsidie zal worden uitgekeerd.