Stijgende lijn consumentenvertrouwen houdt aan

29.06.2005 / 13:40 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vbo makelaars

DEN HAAG, 29 juni 2005 - De VBO Woonindex voor het tweede kwartaal van 2005 staat voor het huidige klimaat op -4,6. Dat wil zeggen dat de stemming van consumenten over de huidige markt gemiddeld genomen licht negatief is. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2005 is de Woonindex heel licht gestegen van -5,4 naar -4,6. Hiermee blijft de opgaande lijn in de afgelopen kwartalen gehandhaafd. Terugkijkend op het jaar 2004 lagen de indexcijfers van de vier kwartalen tussen de -15,8 en -13,4.

Onder verkopers is er sprake van een matig sentiment. Zij maken zich nu méér zorgen over de economische situatie in Nederland en de verkooptermijnen van koopwoningen dan vorig kwartaal. De verkopersindex staat in het tweede kwartaal van 2005 op -10,3. Dit is een verslechtering van 3,1 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2005. De verwachtingen van verkopers voor het komende jaar zijn in het tweede kwartaal aanzienlijk verslechterd ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. De index stond het eerste kwartaal op -2,7 en staat nu op -9,1. Ook hier is een afnemend vertrouwen in de economische situatie in Nederland en in de financiële positie van het eigen huishouden de oorzaak van deze ontwikkeling.

(Potentiële) kopers van woningen hebben een aanzienlijk betere stemming. De kopersindex staat in het tweede kwartaal 2005 op +1,2 waar die in het eerste kwartaal op -3,5 stond. Hiermee is de kopersindex voor het eerst sinds begin 2004 licht positief. Ten opzichte van het vorige kwartaal is de stemming van kopers verbeterd. De oorzaak van deze verbetering is nog steeds de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercententage. Ook het aanbod van bestaande koopwoningen wordt door kopers behoorlijk positief beoordeeld. Beide aspecten scoren in het tweede kwartaal van 2005 positiever dan in het eerste kwartaal. Ook de verwachtingen voor de komende twaalf maanden zijn in het tweede kwartaal van 2005 licht positief. Dit komt vooral door het vertrouwen dat kopers hebben in de ontwikkeling van de financiële positie van het eigen huishouden. Daarnaast is er sprake van een hoge waardering voor het aanbod van zowel bestaande als nieuwbouwwoningen.

'Ook dit kwartaal wordt de Woonindex vooral op de been gehouden door de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage. Dit is nog altijd een heikel punt in de vastgoedmarkt. Door de gunstige hypotheekrente is kopen nog altijd goedkoper dan huren. Daarnaast zal het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek het probleem op de woningmarkt in eerste instantie groter maken, immers de netto maandlasten worden dan gelijk aan de bruto maandlasten. Dit heeft als consequentie dat de kopersmarkt nóg kleiner wordt. Momenteel vindt circa 61 procent van de kopers het een goed moment om nu een woning te kopen, 58 procent van de verkopers vindt het een geschikt moment om hun woning te verkopen. Deze percentages zijn in het tweede kwartaal van 2005 licht toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2005. Zoals uit de woonindex blijkt, begint het vertrouwen van de consument langzaam weer terug te komen. Geduld is een schone zaak. De VBO houdt vertrouwen in de toekomst!', aldus Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaars.


---
De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één cijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar. De Woonindex bestaat uit twee onderdelen, te weten een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen). Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (met een maximum van -100, indien iedereen negatief gestemd is).

Het EIM rapport over de VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl. Klikt u bovenaan de webpagina op de button 'over de VBO', vervolgens op de button 'Over de organisatie'. Onder het kopje 'VBO Persberichten' ziet u een link naar het rapport over de VBO Woonindex.