Gemeente Winschoten


Winschoten pakt openbare verlichting aan
29 juni 2005

Door het toenemende belang van verkeersveiligheid, sociale veiligheid en leefbaarheid worden er steeds hogere eisen gesteld aan de openbare verlichting. De gemeente Winschoten heeft een Beleidsplan Openbare Verlichting opgesteld, dat voor de komende 35 jaar beschrijft hoe de openbare verlichting van Winschoten moet voldoen aan de gestelde normen. Het is een leidraad en dient zonodig aangepast te worden aan de ontwikkelingen op de energiemarkt of eventuele ontwikkelingen op andere beleidsterreinen.

De laatste jaren is op verlichtingsmasten en armaturen een investeringsachterstand ontstaan. Deze achterstand wil de gemeente op korte termijn inlopen.
Binnen de gemeente Winschoten zijn tot op heden 4.027 lichtmasten en 5.829 armaturen geplaatst. De oudste masten dateren uit de periode 1953 tot 1963. Hiervan zijn 847 uitgerust met armaturen, die niet meer leverbaar zijn. Ook de masten zijn sterk verouderd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de 847 verouderde masten en armaturen nog dit jaar te vervangen. De kosten hiervan bedragen 347.554,00. In de perspectiefnota is reeds rekening gehouden met deze investering. Essent zal de werkzaamheden uitvoeren. Door vervanging van de TLEM lampen door energiezuinige lampen worden de jaarlijkse exploitatielasten met ongeveer 10.000 verlaagd.

Na de noodzakelijke vervanging in 2005 van de masten en armaturen zal er jaarlijks op basis van de uitgangspunten vastgesteld in het Beleidsplan Openbare Verlichting voor de verdere vervanging een plan worden opgesteld.

In het Beleidsplan Openbare Verlichting zijn de aspecten van sociale- en verkeersveiligheid meegewogen en is er een keuze gemaakt in de toe te passen verlichtingsniveaus, waarbij rekening is gehouden met de op dit moment op de markt beschikbare energiezuinige lampen. Uiteraard wordt gekeken naar een goede inpassing in het openbaar groen.

Bij het realiseren van nieuwe werken c.q. reconstructies zal al direct rekening worden gehouden met de noodzakelijk vervanging van masten en armaturen op basis van de reeds genoemde richtlijnen.

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93