Ingezonden persbericht


Rotterdam, 29 juni 2005

EEN NIEUWE APENSOORT IN BLIJDORP

Kort geleden arriveerde in Blijdorp een groepje apen van een bedreigde soort: de wanderoe of leeuwestaartmakaak. Nu ze hun quarantainetijd er op hebben zitten, heeft het vijftal bezit genomen van een eigen eiland in de Maleise Bosrand. Het betreft de hoog bejaarde vader Michael met zijn vier zonen. Het zijn fotogenieke dieren met hun grijze baard, zwarte vacht en expressieve gezicht. De ouwe baas is de grootste van het gezelschap en al zevenentwintig jaar oud. Hij kan nog aardig meekomen ook al heeft hij wat ouderdomskwalen. Zo is hij wat stroever in zijn bewegingen en moet hij het stellen zonder hoektanden. In dierentuinen kunnen wanderoes ca. dertig jaar worden.

De wanderoe is een ernstig bedreigde diersoort, die in het wild voorkomt in een vrij groot gebied in het zuidwesten van India. De wanderoe voelt zich thuis in vochtige subtropische bossen, maar dat biotoop wordt aan alle kanten bedreigd. Het gevolg daarvan is, dat het oorspronkelijke verspreidingsgebied inmiddels is uiteengevallen in acht verschillende locaties, waarbinnen 49 subpopulaties wanderoes leven. Het totale aantal wanderoes in het wild wordt momenteel geschat op minder dan 2500. Dat lijkt nog aardig wat, maar als je bedenkt, dat die 49 groepjes (waarvan de grootste maximaal 250 dieren omvat) praktisch niet meer bij elkaar kunnen komen, zal de genetische diversiteit afnemen en de soort op den duur verzwakken. Kortom: het voortbestaan van de wanderoe als soort hangt aan een zijden draad!

Naast de dieren in het wild leven er in dertig Europese dierentuinen ongeveer 200 wanderoes, waarvan de fok wordt gecoördineerd binnen een Europees fokprogramma. Dit EEP wordt aangestuurd vanuit de dierentuin van Keulen. De dieren in Blijdorp zijn allemaal mannetjes, in leeftijd variërend van 5 tot ruim 27 jaar. Ze zijn afkomstig uit de dierentuin van Wuppertal, waar vier van de vijf ook zijn geboren. Alleen Michael kwam ter wereld in de dierentuin van Washington DC.

Door de afwezigheid van vrouwelijke wanderoes zal Blijdorp voorlopig geen directe bijdrage kunnen leveren aan de instandhouding van de soort. Maar indirect kan Blijdorp dat wel, enerzijds door de opvang van 'overtollige' mannetjes en anderzijds door de Blijdorp-bezoekers kennis te laten maken met deze opvallende makakensoort.

VIJF JONGE WOLVENPUPS

In de wolvenvallei in Blijdorp zijn nu met steeds grotere regelmaat vijf jonge Scandinavische wolfjes te zien. Het zijn de jongen van vader Huma en moeder Nova. De puppies zijn zes weken oud en geboren in het hol onder de huilrots. Hier spelen zij meestal vroeg in de ochtend en laat in de middag. Als oplettende moeder zorgt Nova dat de jongen niet te ver van de nestruimte afdwalen. De komende weken zullen de puppies steeds vaker naar buiten komen en op onderzoek uitgaan in de vallei. Zo hebben de bezoekers een goede kans om ze te zien. De wolvenroedel bestaat nu uit vader, moeder, vijf teefjes uit een eerder nestje en de vijf borelingen. Sinds de komst van het Scandinavische wolvenpaartje in 2000 hebben ze elk jaar een nestje weten groot te brengen. De jongen hiervan zijn uitgezwermd naar diverse dierentuinen in Europa. Om te voorkomen dat de bloedlijn oververtegenwoordigd wordt, zal dit waarschijnlijk een van de laatste nestjes worden voor dit koppeltje.

Hoewel wolven vrij timide zijn, worden ze nog steeds door de meerderheid van de mensen gezien als gewetensloze jagers. Deze slechte reputatie heeft in veel landen geleid tot massale afslachting van de wolf. Wat ook niet in hun voordeel werkt, is dat een tekort aan natuurlijke prooien ertoe heeft geleid dat de wolven soms gedwongen worden door te dringen tot in steden en dorpen. Hier is het aanwezige huisvee allerminst veilig voor hen. Er zijn maar weinig Europese landen waar nog een aanzienlijk aantal wolven voorkomt, ook al is de wolf in de meeste landen een beschermde diersoort. Maatregelen door overheden om veeschade (door wolven veroorzaakt) aan boeren te vergoeden, zijn soms succesvol gebleken.

TWEEDE NESTJE ZELDZAME WRATTENZWIJNTJES

Voor de tweede keer in een maand tijd zijn er jongen geboren bij de uiterst bedreigde Visaya wrattenzwijntjes.

KRAANVOGEL-KUIKEN DOOR K.I.

De Mantsjoerijse kraanvogels in Blijdorp hebben een jong dankzij kunstmatige inseminatie. Vorig jaar was dat ook al gelukt, na een vruchteloze periode van tien jaar. Beide oudervogels zijn qua bloedlijn belangrijk voor het fokprogramma, maar het wilde op de natuurlijke wijze maar niet lukken. Het mannetje deed wel verschrikkelijk zijn best om de aandacht van het vrouwtje te trekken met de fraaiste paringsdansen en rituelen, maar het vrouwtje leek niet erg onder de indruk van zijn 'romantische inspanningen'. Af en toe werd er toch gepaard, maar de eieren bleven onbevrucht. Omdat het een sterk bedreigde soort betreft, is wederom besloten om kunstmatige inseminatie toe te passen.

Voor de inseminatie werd uiteindelijk zaad van een soortgenoot uit België gebruikt. De haan werkte namelijk zelf niet mee om zijn eigen zaad af te geven. Het resultaat van de K.I. stapt nu met zijn trotse ouders rond in het Aziatisch moeras en de Rotterdamse haan voedt hem op alsof hij de biologische vader is. Het stel zorgt gezamenlijk voor de opvoeding en het diertje groeit dan ook als kool. Sinds vele jaren coördineert Blijdorp het Europese fokprogramma van deze zeer bedreigde diersoort. In het wild zijn er nog slechts zo'n 2000 exemplaren. Zij worden nog steeds bedreigd door jacht en verstoring door de mens van hun broed- en overwinteringsgebieden.

UITNODIGING
Sinds de opening van het Oceanium in 2000 is Unilever een van de hoofdsponsors van Diergaarde Blijdorp. De Diergaarde en Unilever hebben o.a. gemeen dat zij zich inzetten voor verantwoorde visvangst. Op donderdag 30 juni wordt in de Haaienzaal van Diergaarde Blijdorp de eerste verpakking Iglo-vissticks met MSC-keur overhandigd aan de directeur van het WNF. Geinteresseerde pers is van harte welkom en wordt verzocht zich van tevoren aan te melden via marlies.tousain@unilever.com. De bijeenkomst vindt plaats tussen 16 en 18 uur in de Haaienzaal van het Oceanium.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 527