Gemeente Leiden

Financiële eindverantwoording Grotestedenbeleid 1999-2004 (GSB II) goedgekeurd


- Meerjarenontwikkelingsprogramma Grotestedenbeleid Leiden 2005-2009 (GSB III) van start

Leiden gaat door met het Grotestedenbeleid (GSB). In deze nieuwe periode gaat Leiden onder andere aan de slag op het gebied van wijkvernieuwing, aanpak van veelplegers, opvang van dak- en thuislozen, voortijdig schoolverlaters, modernisering van bedrijventerreinen en bodemsanering.

In maart 2005 sloot Leiden, als één van de 100.000-plus gemeenten, het Convenant GSB III af met het Rijk. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd over de te behalen doelen voor de komende vijf jaar. In dezelfde periode was Leiden druk bezig met de eindverantwoording over GSB II (1999-2004). Half juli moet bij het Rijk de eindverantwoording voor GSB II zijn ingediend. In deze eindverantwoording staat wat de afgelopen vijf jaar middels onder andere GSB geld is gerealiseerd. De accountant heeft gecontroleerd of het geld rechtmatig is besteed. Deze week is in de accountantsverklaringen vastgesteld dat Leiden zijn zaken goed voor elkaar heeft en dus geen geld hoeft terug te geven aan het Rijk.

Resultaten 1999-2004

De afgelopen jaren zijn met behulp van GSB-gelden nieuwe projecten op de rails gezet. Op economisch gebied is geïnvesteerd in het onderlinge vertrouwen tussen de samenwerkende partners. Het Centrummanagement en het Ondernemersfonds, maar ook de samenwerking op het terrein van de stadspromotie zijn uitvloeisel hiervan. Op fysiek gebied is veel voorbereidend werk verricht. De komende jaren worden bijvoorbeeld op het Kooiplein en in Roomburg de concrete resultaten zichtbaar. Op sociaal gebied heeft de economische recessie veel invloed gehad. Toch wist Leiden haar werkloosheidscijfer, vergeleken met andere steden, laag te houden. In de sectoren gezondheid- en welzijnszorg en in de sector Life Science werden zelfs nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Ook zijn er goede projecten gestart voor het bevorderen van de leefbaarheid en de sociale samenhang in de stad. Voorbeelden zijn het programma 'Leiden ruimt op!', het schoonmaken van de Haarlemmerstraat samen met winkeliers, maar ook het stimuleren van vrijwilligerswerk en een project huisbezoek aan ouderen.

Meer informatie over de resultaten van GSB II (1999-2004) is te vinden in de GSB Monitor Plus. Informatie over de plannen voor GSB III (2005-2009) is te vinden in het Meerjarenontwikkelings-programma GSB 2005-2009. Beide documenten zijn op te vragen bij het GSB-secretariaat, tel. (071) 516 51 67 of bij g.sollart@leiden.nl
Nadere informatie: Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 64.


---- --