Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
29 juni 2005
nummer:
108
|                                                                              |
Deel 's-Gravenweg van maandag t/m vrijdag afgesloten tijdens de spits

De 's-Gravenweg tussen de Kanaalweg en de Schenkelse Dreef zal vanaf het najaar van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 09.00 uur in westelijke richting (=vanaf de Kanaalweg) gesloten zijn voor alle motorvoertuigen. Op dezelfde dagen is tussen 17.00 en 19.00 uur het gedeelte van de 's-Gravenweg tussen de Prins Alexanderlaan en de Schenkelse Dreef in oostelijke richting (=vanaf de Prins Alexanderlaan) verboden terrein voor alle motorvoertuigen. Dit heeft het college van B&W op dinsdag 28 juni besloten. Doel van de maatregel is om het sluipverkeer, dat vooral uit Nieuwerkerk aan den IJssel komt en hoofdzakelijk tijdens de spits voorkomt, tegen te gaan. Ook wordt hiermee meer ruimte gegeven aan het langzaamverkeer en het 30 km/h gebied in ere hersteld. Tegelijk waarborgt de gekozen oplossing de bereikbaarheid van de panden aan de 's-Gravenweg, het 's-Gravenpark en de 's-Gravendreef voor zowel bewoners als voor bezoekers en de hulpdiensten.

Samenhangend met deze verkeersmaatregel worden de afslagverboden op de kruising 's-Gravenweg/Schenkelse Dreef opgeheven. Anders zouden bewoners van de 's-Gravenweg, de 's-Gravendreef en het 's-Gravenpark teveel moeten omrijden. Verder moeten de onregelmatige wegversmallingen op de 's-Gravenweg tussen de Schenkelse Dreef en Prins Alexanderlaan plaats maken voor verkeersdrempels van 8 centimeter hoog. Dit komt de verkeersveiligheid van de fietsers ten goede. De regiopolitie Rotterdam-Rijnmond district Oost gaat handhavend en verbaliserend optreden. Eén jaar na uitvoering van de verkeersmaatregelen vindt een evaluatie plaats.

Inspraak

Het college heeft het besluit mede genomen op grond van uitgebreid verkeersonderzoek en de inspraakreacties van de omwonenden. Tijdens de inspraakprocedure in het eerste kwartaal van dit jaar konden omwonenden reageren op drie mogelijke oplossingen. Het college had daarbij een eigen voorkeursvariant aangegeven, namelijk het invoeren van éénrichtingsverkeer in oostelijke richting op de 's-Gravenweg tussen de Kanaalweg en de Schenkelse Dreef voor het gedeelte tussen de toekomstige aansluitingen van het Wegelingpark en Achter de Kanaalweg. Voordeel van nu gekozen oplossing ten opzichte van de 'oude' voorkeursvariant van het college is dat, met uitzondering van de ochtend- en avondspits van maandag t/m vrijdag, de 's-Gravenweg in twee richtingen berijdbaar blijft.

Een aantal bewoners had voorgesteld om met een of twee 'knippen' in het wegdeel het doorgaande autoverkeer volledig te weren. Het college meent dat dit weliswaar het sluipverkeer tegengaat, maar tegelijk de bereikbaarheid van de panden aan de 's-Gravenweg, het 's-Gravenpark en de 's-Gravendreef voor zowel bewoners, als voor bezoekers en hulpdiensten teveel aantast.

Uitvoering
In verband met de slechte staat van het wegdek is het streven om voor de winterperiode van dit jaar een nieuwe asfaltlaag aan te brengen op de 's-Gravenweg tussen de Prins Alexanderlaan en de Schenkelse Dreef. Gelijktijdig met het asfalteren worden de huidige wegversmallingen verwijderd en een aantal verkeersdrempels van 8 cm hoog aangelegd. Ook de openbare verlichting langs dit gedeelte van de 's-Gravenweg wordt dan verbeterd.

Na de zomervakantie neemt het college een vervolgbesluit over de geslotenverklaringen en het opheffen van de afslagverboden op de kruising 's-Gravenweg/Schenkelse Dreef. Belanghebbenden kunnen, op grond van de Wegenverkeerswet 1994 en de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht, tegen deze besluiten binnen 6 weken na bekendmaking een eventueel bezwaar bij het college indienen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Korsten, woordvoerder/persvoorlichter van de gemeente Capelle aan den IJssel, telefoon 010-284 8223.


---- --