Provincie Utrecht

Persbericht

Gratis Winkelexpress Amersfoort trekt verrassend veel reizigers

29-6-2005
De gratis Winkelexpress, die vanaf 30 april jl. elke zaterdag en op koopzondag 25 september rijdt tussen Amersfoort Noord en het centrum, kan rekenen op verrassend veel belangstelling bij het publiek. De eerste resultaten van deze proef met gratis openbaar vervoer wijzen op een forse toename van het aantal reizigers. Om hen te vervoeren, zet Connexxion tot nu toe elke zaterdag drie extra bussen in.

Uit recent onderzoek dat in opdracht van de provincie Utrecht is afgenomen door bureau Groen Licht blijkt dat het aantal reizigers is gegroeid met 69%. Bijna een maand voor aanvang van de proef waren er 987 reizigers op buslijn 2 tijdens de zaterdag. Dit aantal groeide naar 1675 passagiers (peildatum: 28 mei jl.). Uit de eerste tussenstand die is opgemaakt, blijkt dat het merendeel van de reizigers (68%) opstapt in de wijk Hoogland. Ruim eenderde deel van de reizigers (32%) stapt op in de wijk Nieuwland. De meest gebruikte gratis instaphaltes zijn Leverkruid, Watersteeg en Zonnewijzer.

Ook autogebruikers reizen met Winkelexpress Hoewel bijna de helft uitstapt in het winkelcentrum van Amersfoort valt op dat de gratis bus altijd nog een behoorlijk aantal passagiers (23%) vervoert naar het station van Amersfoort. Opmerkelijk is verder dat ruim de helft van de ondervraagde passagiers de beschikking heeft over een auto. Dertig procent uit deze groep gebruikte tot voor kort de auto om hiermee in het weekend inkopen te doen in het winkelcentrum, maar laat nu dus de auto thuis staan. Ruim de helft van de ondervraagde reizigers blijft lopende de proef meerijden in de bus. Een ruime meerderheid (68%) is tegen een gereduceerd tarief bereid gebruik te blijven maken van de Winkelexpress.

De actie met de gratis Winkelexpress is een initiatief van de provincie Utrecht, in samenwerking met de gemeente Amersfoort en Connexxion. Doelstelling is dat het aantal verplaatsingen met deze speciale bus tussen Amersfoort Noord en het winkelcentrum toeneemt met 5 tot 10%. Verder moet sprake zijn van een afname van het gebruik van de auto voor winkeldoeleinden. De proef loopt tot en met 1 oktober 2005. De provincie Utrecht en gemeente Amersfoort overleggen vervolgens over eventuele vervolgstappen.

Zie