Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Toeristische bedrijven beter inpassen in natuur

Toeristische bedrijven in of bij natuurgebieden moeten kwalitatief beter ingepast worden in hun omgeving. Bedrijven verplaatsen uit de groene hoofdstructuur is niet haalbaar en ook niet nodig. Wel zal een pilot gestart worden: bij vier campings wordt op korte termijn bekeken op welke wijze schadelijke effecten voor de natuur geminimaliseerd kunnen worden. GS hebben de afweging gemaakt tussen de hoge kosten van verplaatsingen enerzijds en de winst voor de natuur anderzijds. Deze staan vaak niet in een reële verhouding. Dit blijkt uit een onderzoek dat de provincie verricht heeft naar de ligging van toeristisch-recreatieve bedrijven, de uitstraling daarvan op de groene hoofdstructuur en of verplaatsing mogelijk is.

Basisgedachte voor het onderzoek was kwaliteitsverbetering van de toeristisch-recreatieve sector enerzijds en behoud en versterking van natuur en landschap anderzijds. De provincie Noord-Brabant wil niet dat hele gebieden in de regio 'op slot gaan'. Juist bedrijven uit de toeristisch-recreatieve sector horen bij natuurgebieden. De natuurgebieden en de toeristisch-recreatieve bedrijven die daarbij gevestigd zijn, versterken elkaar. Er is in deze sector wel een kwaliteitsslag nodig, omdat een aantrekkelijke natuurlijke omgeving juist voor het toeristisch-recreatief product van deze bedrijven een levensvoorwaarde is.

De provincie vindt het in de eerste plaats van belang om de natuur voor mensen toegankelijk te maken en om hen uit te nodigen ervan te genieten. Mede door toeristisch/recreatieve bedrijven kan van natuurgebieden worden genoten.



Provincie Noord-Brabant