Provincie Zuid-Holland

Geen goedkeuring herziening bestemmingsplan Hendrik-Ido-Ambacht

Gedeputeerde Staten hebben geen goedkeuring gegeven aan een herziening van een bestemingsplan van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. De herziening moet de bouw van de Vinexwijk De Volgerlanden-Oost mogelijk maken. Uit onderzoek van de Milieudienst Zuid-Holland Zuid blijkt dat voor dit gebied het 24-uurs gemiddelde voor fijn stof te vaak wordt overschreden.

In het Besluit luchtkwaliteit staat dat het terugdringen van de overschrijding van de normen van de luchtkwaliteit een inspanning is die op lokaal, nationaal en ook europees niveau moet worden geleverd. Uit het bestemmingsplan komt naar voren dat de gemeente vindt dat de overschrijding van het 24-uurs gemiddelde van fijn stof een verantwoordelijkheid is van het rijk. De overschrijding wordt volgens de gemeente met name veroorzaakt door externe invloeden. Door Hendrik-Ido-Ambacht is voor het terugdringen van de overschrijding op dit moment geen plan van aanpak opgesteld. Het is hierdoor niet duidelijk welke maatregelen de gemeente zelf neemt om de overschrijdingen te verminderen. Wel is door de gemeente toegezegd dat ze eind dit jaar met een plan van aanpak luchtkwaliteit zullen komen.

In het Besluit luchtkwaliteit staat dat het 24-uurs gemiddelde voor fijn stof in 2005 maximaal 35 keer mag worden overschreden. Uit het onderzoek van de Milieudienst blijkt dat het 24-uurs gemiddelde voor De Volgerlanden 43 tot 57 keer zal worden overschreden in 2005. 'Dat is een substantiële overschrijding. De gemeente heeft niet inzichtelijk gemaakt met welke inzet zij de problemen wil verminderen. Het college kan daarom nu niet instemmen met de herziening van het bestemmingsplan. Als de gemeente aan het einde van het jaar inderdaad een plan van aanpak heeft kunnen we de situatie opnieuw bezien', aldus gedeputeerde Leen van der Sar.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22