Das rechtsbijstand bezorgt Brit alsnog verblijfsvergunning

29.06.2005 / 17:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: D.a.s. ned. rechtsbijstand

PERSBERICHT

Amsterdam, 29 juni 2005

DAS Rechtsbijstand bezorgt Brit alsnog verblijfsvergunning

De ene aanvraag voor een verblijfsvergunning is de andere niet. Dat ondervond een Britse man die in Nederland een verblijfsvergunning aanvroeg met als doel 'verblijf bij partner'. Hij werd afgewezen omdat hij en zijn partner niet over voldoende middelen van bestaan beschikten. De Brit schakelde daarop DAS Rechtsbijstand in.

Op het eerste oog viel op deze afwijzingsgrond weinig af te dingen. Maar Britten die hier in Nederland wonen en inkomsten hebben, ontlenen hun verblijfsrecht van rechtswege aan het EU-verdrag. Dat is een veel sterker recht dan 'verblijf bij partner'. De vraag is eerder waarom de Brit überhaupt een aanvraag voor 'verblijf bij partner' heeft ingediend. Op aanvraag had hij zonder meer een EU-verblijfskaart verstrekt moeten krijgen.

Volgens de Brit had de Vreemdelingendienst hem niet op zijn recht als EU-onderdaan gewezen. DAS diende namens haar cliënt bezwaar in en gaf aan dat hij ondertussen gewoon een EU-kaart moest aanvragen. Bij de Vreemdelingendienst kreeg hij echter te horen dat hem geen kaart kon worden verstrekt, nu inmiddels in hun systeem was geregistreerd dat er een afwijzende beschikking voor zijn verblijf in Nederland was genomen.

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) heeft vervolgens een beslissing op het door DAS ingediende bezwaarschrift genomen. De Brit werd alsnog verblijfsgerechtigd verklaard op basis van het EU-verdrag en hem werd een EU-kaart toegezegd. Met het daadwerkelijk verstrekken van deze verblijfskaart is de zaak met succes afgesloten.


- Einde bericht -

---
Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2004 circa 85.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2004 bedroeg 133,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 10,5 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Rijswijk.