Socialistische Partij

Onterecht wegslepen `stationsfietsen' wordt bestreden

29-06-2005 * Op aandrang van de SP zal verkeersminister Karla Peijs maatregelen nemen tegen het onterecht wegslepen van fietsen bij overvolle stationsfietsenstallingen. Gemeenten krijgen met voorrang geld beschikbaar voor uitbreiding van het aantal fietsenrekken.

De minister zal de gemeenten aansporen om fietsen niet meer te verwijderen indien er onvoldoende fietsenrekken zijn. Alleen `los' geparkeerde fietsen die het verkeer hinderen, mogen worden verwijderd. Steden als Amsterdam verwijderen alle fietsen die buiten de rekken zijn geplaatst, of ze nu iemand in de weg staan of niet. Hiervoor is geen enkele wettelijke basis.

Arda Gerkens SP-Kamerlid Arda Gerkens is blij met deze maatregelen: "De SP kreeg veel klachten over fietsen die zomaar weggesleept worden bij de stations, terwijl er geen stallingruimte voor deze fietsen was. De minister vertelde vandaag duidelijk dat de OV-gebruikers die met de fiets komen in de watten gelegd dienen te worden. Hopelijk zullen deze maatregelen dit dan ook bereiken."