Vereniging Nederlandse Gemeenten

PLEIDOOI VNG VOOR STRUCTUURFONDSENBELEID

In tegenstelling tot het kabinet wil de VNG voortzetting van het Europese structuurfondsenbeleid, ook na 2007. Het is voor Nederlandse gemeenten en provincies van groot belang dat Europees geld beschikbaar blijft voor economische structuurversterking, arbeidsmarktbeleid en grensoverschrijdende samenwerking.

In een vandaag verzonden brief aan minister-president Balkenende en een aantal betrokken bewindslieden, stelt de VNG bovendien voor om het geld dat uit het Europese structuurfondsenbeleid komt, aan te laten sluiten op de budgetten die in Nederland voor de verschillende beleidsonderdelen beschikbaar zijn gesteld. Niet alleen is integraliteit hiermee gediend, maar een dergelijke aanpak kan ook een forse administratieve lastenverlichting betekenen, aldus de VNG.

De VNG wijst er in haar brief op dat belangrijke problemen als de lokale en regionale invulling van de Lissabon agenda, de vernieuwing van het platteland, het versterken van de steden en het voortzetten van grensoverschrijdende samenwerking in de Nederlandse samenleving ook de komende periode verder aangepakt moeten worden.