Ministerie van Defensie

Toespraak Voorzitter van het Comité Nederlanse Veteranendag mr. A. Loudon

Den Haag, 29-6-2005 19:05:00

Koninklijke Hoogheid, Excellenties, Dames en Heren,

Het is een groot genoegen U namens het Comité Nederlandse Veteranendag welkom te mogen heten op deze eerste Nederlandse Veteranendag. Ook een speciaal welkom aan jullie kinderen, die de afgelopen maanden deel hebben genomen aan het speciale lesprogramma over de veteranen, zijn/haar rol, indrukken en ervaringen.

Deze dag komt voort uit een unaniem door de Tweede Kamer uitgesproken wens om een moment te vinden waar de Nederlandse samenleving de gelegenheid krijgt om zijn respect en waardering te betuigen aan de Nederlandse veteranen, voor wat zij onder vaak gevaarlijke en moeilijke omstandigheden hebben gedaan voor het vaderland. Het gaat dus om alle veteranen, die als beroeps, dienstplichtige of vrijwilliger zijn uitgezonden in de Tweede Wereldoorlog, naar Nederlands Indië, Korea, Nieuw Guinea en meer recent, op vredesmissies naar de Libanon tot Irak en Afghanistan.

Het Comité is de Prins van Oranje zeer erkentelijk dat hij door zijn aanwezigheid het belang van deze Veteranendag onderstreept en wij stellen het zeer op prijs dat Vice-Premier, de heer Zalm, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, de heer Weisglas, bereid zijn om namens de Nederlandse samenleving het woord te richten tot de veteranen.

Het programma vandaag bestaat naast deze bijeenkomst uit een aansluitende ceremonie op het Binnenhof, waar u straks getuige van kunt zijn, en vanavond een evenement in de Ahoy Hal in Rotterdam.

Met een traditie beginnen is altijd een hachelijke onderneming, maar wij zijn er van overtuigd, dat er in onze samenleving, ondanks de ongelukkige timing van de acties van de vakverenigingen, voldoende besef aanwezig is dat een jaarlijks, officieel eerbetoon aan onze veteranen op zijn plaats is. Wij zullen niet het eerste land zijn dat dit doet.