Gemeente Goes

Persbericht

Aanmelden voor rondleiding in Slot Ostende gestart

Van donderdag 30 juni t/m zondag 3 juli (de Goes600-feestweek) is er elke dag van 13.00 - 14.00 uur een rondleiding in het voormalige Slot Ostende onder leiding van stadsarchivaris Frank de Klerk. Op de plaats van het slot staat nu Grieks restaurant Rhodos.

De indeling van het oude Slot Ostende is nog te herkennen in het restaurant aan de Singelstraat. Een paar ornamenten en een stuk van de toren zijn ook bewaard gebleven. Binnengaan in de Middeleeuwse kelder met gewelven is niet meer mogelijk, maar een kijkje nemen door een gat in de muur wel.

Belangstellenden die de sfeer willen proeven van het kasteel waar de intrigerende Jacoba van Beieren heeft rondgelopen kunnen zich per e-mail opgeven voor de rondleiding (w.van.meegen@goes.nl) of telefonisch (249878) en daarbij aangeven voor welke dag zij zich opgeven en met hoeveel personen. Het aantal deelnemers is beperkt, inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. De rondleidingen zijn een activiteit binnen het project Op zoek naar Jacoba.

Verloop Op zoek naar Jacoba

Wat is er tot nu toe gebeurd in de zoektocht naar Jacoba en wat volgt er nog?

In januari was er een rondleiding rond het oude Slot Ostende of Torenburg. Onder leiding van Frank de Klerk heeft een gezelschap gezocht waar de grenzen van de tuin rond het slot gelegen moeten hebben.

In februari is (op de hoek Ostendestraat/Sint Adriaanstraat) het eerste bordje geplaatst van een route die in de loop van 2005 tot stand komt.

In maart is de moerbeiboom van Jacoba achter het voormalige slot teruggeplaatst. Volgens de overlevering is de eeuwenoude moerbeiboom die tot 1927 achter het slot gestaan heeft, nog door Jacoba van Beieren geplant.

In april is binnen een workshop een Goesje-affiche over Jacoba gemaakt. (Dit was een van de veertien Goesjes die in het straatbeeld opdoken in die maand).

In mei is een hedendaags schilderij over Jacoba van Beieren van het Cultuurhuis overgebracht naar het Manhuis (Zusterstraat 11). Het drieluik van de jonge Goese G2A-kunstenaars is hier in de etalage te bekijken.

Begin juni heeft Frank de Klerk een rondleiding verzorgd rond Jacoba en het slot voor de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen.

In juni staan behalve de rondleidingen in het slot ook nog op stapel een expositie in de bibliotheek met boeken over Jacoba van Beieren en in de ABN.AMRObank een expositie van vondsten uit de bouwput die bij de bouw van de naast Slot Ostende gelegen bank gegraven is.

Hier zijn in de jaren zeventig door een amateur-archeoloog diverse scherven e.d. uit de tijd van Jacoba gevonden. (O.a. van het beroemde Jacoba-kannetje.)

Een volgende actie in juni is de intocht van Jacoba van Beieren. In Goes hield men traditioneel een Jacoba-intocht bij koninklijk bezoek. Dan werd nagespeeld hoe Jacoba en haar gevolg de stad in kwamen, wat destijds veel indruk op de Goesenaren maakte. Koningin Beatrix komt op 10 juni naar Goes en natuurlijk mag dan een intocht van Jacoba niet ontbreken. Op de streekmarkt die de koningin op de Grote Markt zal bezichtigen, zal het filmpje van beeldend kunstenaar Klaar van der Lippe te zien zijn met een eigentijdse interpretatie van de intocht van Jacoba. Het filmpje is tevens Goes te zien in een etalage in de Korte Kerkstraat als onderdeel van de beeldende-kunsttentoonstelling HandelWandel. Het filmpje zal tevens opduiken in een speciale 'nieuwsuitzending' door Helge Prinsen tijdens ODP 600 minuten muziek in café Baarends, ook op 10 juni.

En tijdens de hoedenshow- en parade op 11 juni is er - naast heel veel bijzondere hoeden - ook een hoed voor Jacoba.