Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, juni 2005

Opening Park Gevoelige Schaduw in Vathorst, FASE I

Park Gevoelige Schaduw maakt deel uit van het kunstproject DWVDV® van beeldend kunstenaar Adriaan Nette. DWVDV® staat voor de werkelijkheid van de verbeelding. Sinds september 2004 werkt Nette in opdracht van De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, met een groep jongeren aan de invulling van een buurtpark in de vinex wijk Vathorst.

Op 30 juni 2005, 16.00 uur wordt de eerste fase van Park Gevoelige Schaduw in Vathorst feestelijk geopend. De openingshandeling zal uitgevoerd worden door Jan de Wilde, wethouder van cultuur en door Nico Rosenbaum, directeur van het Wellantcollege VMBO Amersfoort. Op de locatie van het toekomstige park -gelegen tussen de Veenweg en de Bantpolder- zal een mozaïekbank worden onthuld, die door leerlingen van het Wellantcollege is gemaakt. Ook zal de opzet van het toekomstige park met behulp van tijdelijke ingrepen zichtbaar worden gemaakt.

De mozaïekbank is de afronding van fase I en tevens de opmaat voor de volgende fase: de aanleg van het park. Het Wellantcollege, dat na de zomer verhuist naar het nieuwe gebouw in Vathorst, blijft ook de komende jaren nog nauw betrokken bij de verdere realisatie van het project.

Het plan voor Park Gevoelige Schaduw is vanaf het begin ondersteund door Vario Mundo, de stichting die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van de culturele strategie voor Vathorst. Adriaan Nette was reeds in 2003 actief in Vathorst: hij plaatste een billboard in de bouwput van Vathorst, waarop hij een andere verbeeldingswereld dan die van projectontwikkelaars liet spreken.

Nette kreeg in 2004 van De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, opdracht om met een groep toekomstige gebruikers van Vathorst te gaan werken aan de realisatie van hun dromen. Hij koos als werktitel voor het project DWVDV® (de werkelijkheid van de verbeelding) en benaderde het Wellantcollege, waar gewerkt wordt volgens de methode van het ' natuurlijk leren'. Leerlingen werken samen aan concrete opdrachten vanuit de school of van buitenaf, zoals in dit geval.

De naam van het park - Gevoelige Schaduw- is door de leerlingen zelf bedacht. In het afgelopen schooljaar is er studie gemaakt van parken en tuinen in Amersfoort. In de atelierwoning van Vario Mundo aan de Veenweg zijn teksten geschreven, is er getekend en zijn verschillende maquettes gemaakt. Uiteindelijk is het definitieve ontwerp gepresenteerd aan de direct betrokkenen: de toekomstige omwonenden, het OBV en gemeente Amersfoort. De aanleg van het park zal plaats vinden in de loop van 2006 wanneer de huizen gereed zijn. Op de website, die door de leerlingen is ontwikkeld en wordt bijgehouden, zijn de vorderingen van het project te volgen: www.gevoeligeschaduw.nl

Adriaan Nette heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van culturele betekenissen voor (nieuwe) plekken. De kracht schuilt in de wijze van aanpak: gaandeweg worden zoveel mogelijk partijen 'medeplichtig' gemaakt aan een idee: leerlingen, docenten, toekomstige bewoners, bouwbedrijven en toezichthouders. De kracht van de verbeelding leidt onherroepelijk tot de verwezenlijking van het idee. Park Gevoelige Schaduw is een dynamisch kunstproject dat zich de komende jaren nog verder zal ontwikkelen, evenals Vathorst. Het project wordt ondersteund door Vario Mundo en de gemeente Amersfoort in het kader van het Actieplan Cultuurbereik. Het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst heeft een groenstrook van ca.800 vierkante meter in Velden 2 ter beschikking gesteld. De mozaïekbank is mogelijk gemaakt door sponsoring van de bouwbedrijven Schoonderbeek uit Amersfoort en Boers uit Veenendaal. Inlichtingen over dit project is te vinden op:
www.gevoeligeschaduw.nl / www.dezonnehof.nl / www.variomundo.nl

//////////////// EINDE BERICHT ////////////////////

Noot van de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, Patricia Deiters, T 033 - 46 33 034 of info@dezonnehof.nl

---- --