FNV KIEM

Heerts: "Meer ouderen vrijstellen van sollicitatie" Oudere werklozen moeten niet steeds worden verplicht om te solliciteren, nu er toch geen banen voor ze zijn.

Daarom doet FNVs vice-voorzitter Ton Heerts een klemmend beroep op de Tweede Kamer en minister De Geus om te komen tot een soepeler vrijstelling van de sollicitatieplicht. Per 1 juli gelden nieuwe regels. Oudere werklozen die actief zijn in vrijwilligerswerk of mantelzorg kunnen vanaf vrijdag een vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. CDA en PvdA hadden hierom gevraagd. Minister De Geus heeft er echter een rare draai aan gegeven. Alleen mensen die op 31 december 2003 57,5 jaar of ouder waren, kunnen er gebruik van maken. Maar die groep wordt steeds kleiner en alle 'nieuwe' 57-plussers staan buitenspel.

De FNV heeft daarom aan de bel getrokken bij de Tweede Kamer. Die voert 30 juni een spoeddebat met de minister. Heerts hoopt dat minister De Geus alsnog bereid is tot een soepeler regeling: Dit is een uitsterfconstructie, waardoor steeds minder mensen er gebruik van kunnen maken. Tegelijkertijd is diezelfde minister het eens met het SER-model voor de WW. En daarin hoort voor iedereen maatwerk bij de sollicitatieplicht. Dan kan vrijwilligerswerk ongeacht leeftijd weer reden zijn voor vrijstelling. Laten we dan nu in de overgangsperiode ook niet moeilijk doen, en een ruimere vrijstelling hanteren.
---